USPOSTAVITE NOVE RUTINE: Kako se rešiti nesanice?

Ugasili ste svetlo, otišli na spavanje i ništa se ne dešava, ne možete da zaspite. Ova situacija je poznata gotovo svima nama.

Obično u to vreme potpune tišine um preplavljuje mnoštvo misli, od kojih se svaka takmiči za vašu pažnju i sprečava vas da zaspite.

Može da bude iznenađujuće teško umiriti um kada pokušavate da zaspite.

Uspostavite smirujuću rutinu pre spavanja

Utemeljena rutina odlaska na spavanje zaista može da vas postavi na pravi put da ostvarite optimalnu količinu sna koja vam je potrebna.

- Pročitajte knjigu
- Uživajte u lepoj, opuštajućoj kupki
- Koristite eterična ulja
- Slušajte muziku
- Meditirajte
- Istezanja

Zapišite stvari pre spavanja

Zapisivanje misli pre nego što krenete na spavanje može značajno da pomogne u smirivanju anksioznosti. To omogućava da umesto da razmišljate o onome što vas muči, to zapišete i tako oslobodite sebe negativih misli.

Sredite nered u spavaćoj sobi

Samo pripremanje sobe govori vašem telu da ste spremni za krevet. Spavaća soba bez nereda poboljšava vaše celokupno okruženje za spavanje, promoviše opuštanje i smanjuje broj smetnji koje vas možda sprečavaju da se isključite.

Oduprite se potrebi da odspavate tokom dana

Mnogi od nas uživaju u dremkama tokom dana, ali to može u velikoj meri da poremeti vaš obrazac spavanja. Ukoliko vas u toku dana savlada umor, potrudite se da ipak ne spavate više od pola sata.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustarcija/Pexels.com

Pogledajte još