U 99. GODINI: Preminuo čuveni modni dizajner Renato Balestra

Dizajner Renato Balestra, doajen italijanske mode, preminuo je u svom domu u Rimu u 99. godini.

Balestra je otvorio svoje prvi modni atelje 1959. godine u Rimu, nakon što je završio šegrtovanje kod Venecijanija i radeći za Emilija Šuberta, Mariju Antoneli i Sorele Fontanu.

Rođen u porodici arhitekata i inženjera, isticao se jedinstvenim umetničkim duhom i često opisivan kao "modni slikar".

Poznat po kombinovanju tkanina i sa providnim materijalima, raznobojnim vezovima i šik kreacijama, njegovo prezime takođe je povezano sa posebnom bojom - Balestra plavom.

Njegova strast prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti vodila je tome da je dizajnirao kreacije za Avu Gardner u filmovima "Bosonoga kontesa" i "Sunce se ponovo rađa", Đinu Lolobriđidu u "Najlepšoj ženi na svetu", Sofiju Loren u ostvarenju "Sreća biti ženom", Kandis Bergen u "Avanturistima"...

Kreirao je kostime i za Rosinijevu operu "Pepeljuga", koja je gostovala i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998. godine.

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda 2013. godine organizovao je reviju za pomoć deci bez roditeljskog staranja i prikazao najnoviju kolekciju kojom je takođe zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Balestra se takođe istakao i po kombinovanju muške i ženske mode i bio je pionir u stvaranju uniseks kombinacija.

Njegovo ime postalo je jedan od sinonima za modnu industriju, a Renato Balestra dobitnik je svih međunarodnih priznanja u svetu mode.

Izvor: RTS
Foto: reblubablu/Instagram

Pogledajte još