Međunarodni dan pozorišta

Beograd, 27. mart 2008. - Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. 

Poruku koja će se tim povodom čitati u teatrima širom sveta ove godine je uputio ugledni pozorišni i filmski reditelj, scenograf, dramski pisac i glumac Rober Lepaž iz Kanade.
Lepaž je napisao da su koreni pozorišta, možda, među ljudima okupljenim oko vatre, u trenutku kada jedan od njih ustane da bi pomoću senki na zidu pećine dočarao svoju priču.

„Uz dužno poštovanje prema nekim puritancima, ova bajka nas podseća da je tehnologija u samim korenima pozorišta. Tehnologija ne treba da bude shvaćena kao pretnja, već kao element sjedinjenja. Opstanak pozorišne umetnosti zavisi od njene sposobnosti da se iznova rodi uvodeći nova sredstva i nove jezike", poručio je on.

"Zar bi pozorište moglo da nastavi da svedoči o velikim ulogama svoje epohe i da poboljša razumevanje među ljudima, ako ono samo ne pokaže otvorenost? Kako bi moglo da bude ponosno što nudi rešenje problema netolerancije, isključivosti i rasizma, ako bi se u praksi opiralo svakolikim ukrštajima i integracijama", zapitao je Lepaž.

Prema njegovom mišljenju, da bi prikazao svet u potpunoj složenosti, umetnik mora da uvede nove oblike i ideje, da ima poverenja u inteligenciju gledaoca koji je sposoban da raspozna obris čovečanstva u neprestanoj igri svetlosti i senke".

"Istina je da čovek može i da se opeče ako se previše igra vatrom, ali postoji i mogućnost da se prosvetli i zasija", poručio je Lepaž. 

N.D.

Pogledajte još