Manje akcize, jeftinije gorivo

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović izjavio je, povodom odlaganja poskupljenja goriva, najavljenog za juče, da je iskorišćena zakonska mogućnost i da je smanjenje akciza rešenje za budućnost o kojem bi se moralo razmišljati. Popović je ocenio da je ministar finansija Mirko Cvetković iskoristio zakonsku mogućnost da ne da saglasnost odmah, nego da sačeka sedam dana, jer je cena nafte na svetskom tržištu počela da pada. 

Ističući da je Ministarstvo energetike obavezno da svakih 15 dana uradi presek cena, Popović je ukazao na važnost komponenti cene nafte na berzi, odnosa dolara i dinara i prerađivačke cene u rafinerijama. Prema njegovim rečima, izračunava se prosečna cena nafte i prosečan kurs dinara prema dolaru u tih 15 dana. Ukoliko se cena derivata promenila za oko 1,5 odsto, zakonska je obaveza da to bude dostavljeno ministarstvima finansija i trgovine, koja imaju sedam dana "da daju ili ne daju saglasnost", objasnio je Popović. On je ukazao na uvreženo mišljenje da je cena benzina u Srbiji neopravdano visoka, ali da uzrok te skupoće nije u rafinerijama. 

- Naša cena derivata, kada napuste rafinerije, ista je kao cena derivata u Hrvatskoj - rekao je Popović, ističući da više od 50 odsto u ceni koju vozači plaćaju na pumpama čine porezi i akcize, dakle novac koji ide u budžet. Rešenje je smanjenje akciza, ukoliko se dogodi dalji rast cena nafte, kako bi se cena derivata koliko-toliko mogla držati pod kontrolom i da bi se tako uticalo na inflaciju, rekao je Popović. On tvrdi da Ministarstvo finansija može da spusti akcize do 20 odsto kako bi spustilo cene derivata.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.