Neophodan brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL, 4. avgusta 2011. (Beta) - Političko-bezbednosni komitet EU pružio je u četvrtak u Briselu podršku prelaznom sporazumu o smirivanju napetosti na Kosovu i naglasio da je brzi nastavak dijaloga Beograd-Priština neizostavan, jer se samo tako mogu rešiti praktična pitanja, uključujući i problem carinskog pečata Kosova.

Političko-bezbednosni komitet EU razmatrao je izveštaj evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera o njegovim razgovorima sa zvaničnicima Beograda i Prištine, preneli su agenciji Beta zvaničnici koji su pratili sastanak.

Komitet je na osnovu izveštaja zauzeo čvrsto stanovište da se prvo svakako mora obezbediti potpuno smirivanje stanja na Kosovu, što znači da srpske barikade treba da budu uklonjene, ali i da na carinskim prelazima bude ponovo uspostavljen normalan promet bar gradjana i civilnih automobila.

To telo EU je navelo da je nužno hitno prelazno rešenje koje bi moglo biti utanačeno izmedju Kfora i Beograda i Prištine, a koje će nužno imati i punu podršku Euleksa.

Ambasadori i visoke diplomate evropske dvadesetsedmorice dali su potpunu podršku Euleksu, imajući u vidu da je iz Prištine, a donekle i Beograda, bilo zamerki na delovanje misije EU na Kosovu.

Pogledajte još