Na Beotraku više od 500 izlagača

Ova manifestacija jedan je od tri specijalizovana salona komercijalnih vozila u svetu s liste OICA u ovoj godini, što sasvim dovoljno govori o njenom značaju.

Iduće nedelje, od 1. do 5. aprila, na Beogradskom sajmu biće održan 46. međunarodni sajam komercijalnih vozila Beotrak (Beotrack 08) na kome će, kako je juče na konferenciji za novinare najavio generalni direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković, učestvovati 510 izlagača. Trpković je posebno istakao da je ovo jedan od tri specijalizovana salona komercijalnih vozila u svetu sa liste OICA u ovoj godini, što sasvim dovoljno govori o značaju predstojeće manifestacije. 

Druga dva internacionalna sajma komercijalnih vozila biće održana u Brnu, u junu, i u Hanoveru, u septembru. Beogradski sajam komercijalnih vozila biće organizovan u halama 1, 2, 3, 4, 5 i 14 i na 5.500 kvadratnih metara otvorenog prostora, a predstaviće se najveći svetski proizvođači kamiona, autobusa, lakih dostavnih vozila, prikolica i prateće opreme za automobilsku industriju. Generalni direktor Beogradskog sajma najavio je učešće proizvođača iz Holandije, Švedske, Francuske, Italije, Nemačke, Španije, Češke, Slovačke, Rusije, Ukrajne, Litvanije, Turske, Belorusije, Indije, Kine, Koreje, Japana i drugih zemalja. Tako će u Hali 1 izlagati Iveco, Volvo, Daf, Kamaz, Ikarbus, Neobus, Temsa, Irisbus, Man, Scania, Setra i Sor. U Hali 14 biće izloženi kamioni i autobusi Fap, Maz, Laz , Zastava kamioni, Industry Co Xiamen i laka komercijalna vozila proizvođača GM, Opel, Peugeot, Renault, Fiat, Toyota, Kia, Isuzu, VW, GAZ, Citroen, ali i nadgradnje lakih komercijalnih vozila (Polar klima, Bg plast, Slodes i dr.). U Hali 3, po tradiciji, nalaziće se Mercedes Benz, Mitshibusi i EvoBus

Na širokom otvorenom prostoru Beogradskog sajma nalaziće se izlagački prostori proizvođača autobusa: Ristić, Isuzu, Ayats, Maz, Liaz, Xiamen, Neoman, proizvođača kamiona Tatra, Mahindra, kao i brojnih proizvođača prikolica, poluprikolica i specijalnih nadgradnji. Osim proizvođača, na Sajmu će se predstaviti i osiguravajuće i lizing kompanije, koje će posetiocima nuditi posebne pogodnosti prilikom kupovine. Trpković je najavio da će u okviru pratećeg programa, 29. marta, ispred Upravne zgrade Beogradskog sajma biti održan tradicionalni pres reli. Kako je najavio Žarko Petkov, predsednik Skupštine Poslovnog udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije, u petak, 4. aprila, biće organizovana stručno-tematska konferencija na temu Drumski transport i aerozagađenje od vozila. Ovaj skup je od izuzetnog značaja zbog predstojećeg pooštravanja propisa i potrebe smanjenja emisije štetnih gasova u našoj zemlji. 

Dragan Kljajević iz Ikarbusa najavio je da će naša poznata kompanija na Sajmu komercijalnih vozila predstaviti pet modela svojih autobusa, među kojima i IK 112, niskopodni solo autobus. On je najavio da će od maja 45 ovih autobusa biti na beogradskim ulicama, kako je i predviđeno ranije potpisanim ugovorom sa GSP Beograd. Kljajević je takođe rekao da će na Sajmu, 3. aprila, biti potpisan ugovor s ruskim kupcem o prodaji niskopodnih minibuseva IK 107. Generalni direktor Ikarbusa Srećko Nijemčević ovih dana boravi u Moskvi, gde će dogovoriti tačan broj minibuseva koji će biti isporučeni Rusima. U okviru pratećeg programa Sajma predviđen je i niz drugih događaja (među kojima i reli oldtajmera), dok je tradicionalni pres dej, kada će sajam biti otvoren samo za novinare, zakazan za 31. mart. Radno vreme sajma biće od 10 do 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200, a sat parkiranja košta 100 dinara. Valja podsetiti da za sajam važe ulaznice kupljene za sajam BG kar šou 02, održan od 13. do 19. marta.

("Pregled")

Pogledajte još