Zabranjene retuširane slike Džulije Roberts

Konačno je neko rešio da stane put tome.
Oglasi za kozmetičke proizvode kompanije "Lancome" i "L'Oreal" na kojima su retuširana lica Julije Roberts i Christy Turlington zabranjeni su u Velikoj Britaniji.

Na reklamne kampanje požalila se zastupnica liberalnih demokrata, Jo Swinson koja je izjavila da L'Orealovi oglasi "ne prikazuju reprezentativno kakve rezultate postižu njihovu proizvodi". Agnecija za standarde oglašavanja odmah je reagovala i složila se da su slike manekenke i glumice previše dorađene što krši njihova pravila. "L'Oreal" je i sam priznao da je retuširao oglase (zar to ne rade skoro sve kompanije?), ali su demantovali da time varaju kupce.

"Ovde je važna šira slika, jer polovina mladih žena između 16 i 21 godine starosti kaže da bi razmislile o plastičnim operacija i videli smo da se broj poremećaja u ishrani udvostručio u poslednjih 15 godina", rekla je zastupnica Swinson za BBC. Ona smatra da ovakve reklame stvaraju problem sa samopouzdanjem i slikom o sopstvenom telu. "Način na koji je preterano retuširanje postalo prihvaćeno u našem društvu, samo doprinosi tom problemu", smatra ona. Swinson je pokušala zabraniti fotošopiranje reklama još 2009., ali nije uspela, no sada moli agenciju koja nadzire reklame da odredi stroge granice kada retuširanje i postprodukcija menjaju izgled modela.

Velika Britanija nije jedina koja vodi kampanju protiv retuširanih modela na oglasima. Pre mesec dana pobunilo se i "Američko lekarsko udruženje" koje je upozorilo na preterano retuširanje manekenki i glumica u svetu oglašavanja.

Pogledajte još