BH Telekom sklapao tajne ugovore

SARAJEVO, 5. avgusta 2011. (Beta) - Revizori su u poslednjem finansijskom izveštaju za 2010. godinu konstatovali da je "BH Telekom" sklapao milionske tajne ugovore prilikom dodele poslova nabavke, pre svega, mobilnih i fiksnih telefona.

Najvredniji ugovori su zaključeni putem takozvanog pregovaračkog postupka bez objave obaveštenja.

Na takav način sklopljeno je čak 495 ugovora, vrednosti od oko 129 miliona maraka (66,1 milion evra), što je oko 65 odsto od svih sklopljenih ugovora o nabavkama, piše Dnevni avaz.

Najviše takvih ugovora za prošlu godinu je dato kompaniji "Mobis Elektronik" iz Sarajeva, kojoj je za nabavku mobilnih telefona "nokia" putem samo jednog ugovora plasirano 20 miliona KM (preko 10 miliona evra). Firma "Stanić Trejd" (Trade) dobila je ugovor od šest miliona KM za nabavku telefona El-DŽi (LG), a "Kim Tek" (Kim Tec) iz Viteza 6,5 miliona KM za isporuku mobitela "samsung".

Sarajevski "Simco" za fiksne bežične telefone "simens" primio je još dva miliona maraka. Revizorima su sporni i poslovi koje su dobijale firme: "MIBO komunikacije", "Unis Telecom" iz Mostara i sarajevski "Energoinvest SUE".

I 2009. godine revizori su zaključili da su ugovoreni poslovi vredni 74 miliona KM, sklopljeni bez postupka javnog obaveštenja, što su dužne da sprovode kompanije u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Pogledajte još