Novi alkometri za Guču i Bir fest

BEOGRAD, 05. avgust 2011 - Za sedam dana trajanja sabora u Guči saobraćaj će kontrolisati oko 200 saobraćajaca, koji će, pored alkoholisanosti vozača, nadgledati i glavne saobraćajnice koje vode ka tom mestu i kažnjavati prekršioce ograničenja brzine i zabrane preticanja.

Zamenik načelnika uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić najavio je da će, kao i proteklih nekoliko godina, u samoj Guči svi vozači koji napuštaju sabor morati da prođu obavezan alkotest, koji se, zahvaljujući novim i savremenim uređajima, obavi za manje od deset sekundi.

Ukoliko se utvrdi prisustvo alkohola više od 0,3 promila, vozači će ići na detaljan alko-test.

Rebić je naveo da je tokom prošlogodišnjeg sabora u Guči otkriveno više od 900 vozača pod dejstvom alkohola, od kojih je njih 120-130 imalo više od 1,2 promila, pa su zadržani na trežnjenju.

On je podsetio da su detaljne kontrole alkoholisanosti vozača koji odlaze sa Guče počele posle 2005. godine, kada su se u pola sata desile dve teške saobraćajne nesreće, u kojima je šest mladih ljudi poginulo.

Zahvaljujući takvoj kontroli, otada više nije bilo većih nezgoda, konstatovao je Rebić.

Direktor pravnih i korporativnih poslova Apatinske pivare Tanja Dušanić rekla je da ta kompanija akciju "Kad pijem - ne vozim" pokrenula kako bi se podigla svest javnosti o rizicima kombinacije alkohola i vožnje.

Apatinska pivara je u protekle tri godine saobraćajnoj policiji poklonila 29 savremenih alkometara.

(FoNet)

Pogledajte još