Trke Formule 1 najprofitabilnije

BEOGRAD, 27. mart 2008. (FoNet) - Trke Formule 1 ostvaruju neuporedivo najveći prihod od svih pojedinačnih sportskih priredbi: prosečni prihod svakog od njenih 18 gran prija prošle godine je bio 217 miliona dolara.

To je skoro deset puta više od prosečnog prihoda utakmica američkog fudbala (NFL), koji iznosi 24 miliona dolara i koji je drugi na listi ovih prihoda.

"Širenje popularnosti Formule 1 u Aziji, pojava novih lokalnih sportskih junaka, recimo u Indiji i Kini, i uvođenje noćnih trka, verovatno će dovesti do daljeg povećanja uspešnosti", procenjuje direktor u Dilojtovom Sektoru za sportsku industriju Alan Švicer.

Ukupni globalni prihod Formule 1 premašuje 3,9 milijardi dolara godišnje.

Godišnji prihod Formule 1 čine prilivi od brojnih sponzorstava pojedinih trka ili timova, prodaje prava prenosa, korporativnih donacija, doprinosa komercijalnih partnera i vlasnika, kao i od prodaje ulaznica.

Veće ukupne prihode ostvaruju samo NLF (6,5 milijardi) i Glavna bezbol liga (5,1 milijardi), dok je ukupni prihod klubova engleske Premijer lige u poslednjoj sezoni bio tri milijarde dolara.

U poređenju sa drugim vodećim sportovima, Formula 1 ostvaruje daleko manji segment prihoda, svega 10 odsto, od prodaje ulaznica i potrošnje gledalaca na samim trkama.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.