LIPICANERI STIGLI NA LISTU UNESKA: Tradicija uzgajanja konja simbol u čak osam evropskih zemalja

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je juče na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

Na sednici Komiteta koja je održana u Rabatu, glavnom gradu Maroka, doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a to su Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera, te da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Izvor: Novosti Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još