U PRISUSTVU NAJVIŠIH DRŽAVNIH ZVANIČNIKA: Pet decenija od osnivanja Ujedinjenih Arapskih Emirata obeleženo u Beogradu (FOTO)

Ujedinjeni Arapski Emirati proslavljaju zlatni jubilej, 50. godišnjicu osnivanja države, a na tom tom putu ostvarili su brojna dostignuća, poručio je Mubarak Said Al Daheri, ambasador UAE u Beogradu.

On je rekao i da su obeležavanjem zlatnog jubileja UAE ušli u novu fazu svoje istorije, novu eru svog razvojnog puta i novi ciklus svoje ekonomskog, političkog i društvenog rasta.

Ambasador je u prigodnom obraćanju naglasio da od osnivanja Unije drugog decembra 1971. godine UAE slede princip unapređenja i jačanja bezbednosti mira i održivog razvoja, u različitim delovima regiona i sveta, uključujući i Srbiju, kroz različite projekte u javnom i privatnom sektoru kao princip koji predstavlja osnovnu dimenziju u spoljnoj politici, čije je temelje postavio osnivač države šeik Zaid bin Sultan al Nahjan.

Foto: Goran Zlatković

On je rekao i da je ovaj put nastavilo današnje rukovodstvo na čijem je čelu predsednik države šeik Kalif bin Zajed Al Nahjan, dalje ga produbljujući i razvijajući kroz veliki doprinos ove države na različitim humanitarnim, političkim i ekonomskim nivoima, prenosi Tanjug.

- Ovi principi su inspirisani mislima, karakterom i etikom Emiratske pustinje, crpeći je iz pristupa islamske religije koju karakterišu praštanje, tolerancija, duh bratstva i ljubav - poručio je ambasador.

Al Daheri je rekao da je njegova zemlja za 50 godina postigla veliki uspeh na spoljnom planu i da sada uživa istaknutu poziciju na arapskom i međunarodnom nivou zahvaljujući svojim principima.

On je istakao brojna dostignuća koju su UAE postigli u prethodnim godinama od kojih je na prvom mestu vodeća uloga žena u svim sektorima.

Foto: Goran Zlatković

Tokom 2020. i 2021 UAE su zabeležili više dostignuća na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu, a istaknute žene Emirata su bile ili na njihovom čelu ili partneri u razvojnom procesu, saopštio je ambasador.

Neka od dostignuća su lansiranje sonde u orbitu Marsa i uspešan početak rada prve nuklearne elektrane za mirovne svrhe, a posebno je naglašeno članstvo zemlje u SB UN za period 2022/2023. kao i članstvo UAE u Savetu UN za ljudska prava za period 2022/2024.

Ambasador je na kraju zahvalio partnerima UAE u Srbiji, među članovima vlade i građanima na isticanju prijateljstva sa Emiratima, a posebno je naglasio da su državne institucije istakle na svojim zdanjima zastave UAE kao simbol prijateljskih odnosa dve zemlje, kao i da je Pošta Srbije objavila emisiju prigodnih poštanskih maraka.

Izvor: Politika.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još