STRUČNJACI OTKRIVAJU: Šta učvršćuje erekciju kod muškaraca, a šta može da je "ubije"?

Prema nauci, postoji nekoliko vidova erekcije, a na svaku od njih utiču faktori kao što su hrana, masturbacija, stres...

Postoje tri vida erekcije – refleksna, koja nastaje fizičkim kontaktom, psihosomatska, koja nastaje pomoću audio-vizuelnih stimulacija i takozvana noćna erekcija.

Navodno, jačina stimulansa utiče na čvrstinu erekcije, ali i na dužinu penisa. Penis je najduži nakon oralne stimulacije, a izdužuje se za oko 0,3 centimetra.

Važno je napomenuti da je kod 70 odsto muškaraca penis u erekciji iskrivljen. Pa, ako spadate u ovu grupu, nema potrebe za brigom.

Penis je najčešće iskrivljen na levu stranu i češće ka gore. Iskrivljenost nije nikakav problem sve dok ne izaziva bol. Tokom erekcije, dužina penisa se povećava za oko tri centimetra. Kod nekih muškaraca može da se poveća i za pet i više centimetara.

Normalno je da znate šta u stvari utiče na vašu erekciju, zašto ponekad ne možete da je postignete, ali i šta je to što je učvršćuje.

Uticaj kondoma

Kondomi mogu da utiču na erekciju, ali to nije razlog da ih izbegavate. Važno je da nađete kondom veličine koja vam odgovara, a onda će vam korišćenje preći u naviku. Eksperti napominju da u većini slučajeva problem sa erekcijom nije zbog kondoma, već zbog drugih stvari kao što su upala prostate ili slaba cirkulacija.

Masturbacija

Ako muškarac nije imao seks i nije masturbirao nekoliko dana, to će se odraziti i na erekciju. U tim slučaju, erekcija je čvrsta, a penis čak može da izgleda veći. Razlog za ovo je povećan dotok krvi u organ.

Cigare

Cigare su štetne za sve organe, uključujući i polne. Nikotin može da ima loš uticaj na cirkulaciju krvi koja je ključna za čvrstu erekciju.

Više mesa - "mekša" erekcija

Jedno istraživanje pokazalo je konzumiranje previše mesa ima loš uticaj na erekciju. Pa, ako ste primetili problem, probajte da konzumirate više voća i povrća.

Koliko erekcija na dan je normalno?

Muške i ženske genitalije su "izrađene" na drugačiji način, a zbog toga se razlikuje i seksualna želja kod oba pola. U proseku, muškarci imaju oko 11 erekcija u toku dana i oko devet za vreme spavanja.

Prema nekim proračunima, u toku života muškarci ejakuliraju oko 7.200 puta.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još