Novobeogradsko leto 2011.

Multimedijalni, kako organizatori vole da kažu lokalni festival iz godine u godinu niže događaje čiji je jedinstveni imenitelj lepa atmosfera, tik uz Savu. Dolazile su tu mnoge zvezde, međutim, utisak je da je muzički program ovoga puta snažniji nego ikad. Sve sami prvoligaši i to raznorodni. Prvi vikend – Masimo „izlazim iz frižidera“ Savić i Osvajači a ovih dana – još bogatije.

Sunshine

U petak je baš bilo – svoji na svome. Gde će Sunshine, bend koji je pod svojim šatorom devedesetih okupio i hiphopere i rokere i metalce i dizelaše, da se oseća prirodnije nego ublokovima ? Dugo Bane i ekipa (koja se često menja) nisu diskografski posebno aktivni, međutim, energija koja je svojevremeno raznela Halu sportova i dalje se oseća svaki put kad sa stejdža grunu dobro znane stare stvari. Dovoljno je bilo da se čuje Banetovo „jel’ ovo neki festival, blokovi, ovo ono“ pa „Priđi mi ti“ i da se točak vremeplova zavrti više od deset godina unazad. „Žaklina traži sponzora“, „Ombre“, „Miss J“,Kokane“, „Misli mene gone“...ne da nije zaboravljeno već se peva u glas i skače „u taban“.

Sećanje na Delču

Novo veče, nova energija. Drugačija, ne i slabija. Ovoga puta – dva benda a prvi od njih, Dibidus, na svakom nastupu doživljava sve bolji prijem publike. Duh nekadašnje Familije se oseća, blagodareći pre svega Peji ali i izuzetno dobrim sviračima a prilika za nov beogradski uspeh je već 27. avgusta na Forest festu u Košutnjaku. Dirljivo je bilo prisećanje na nedavno preminulog prijatelja i kolegu Delču, „Nama treba ljubav“ je ovoga puta otpevano samo za njega.

A onda – beogradska premijera ! Prljavi inspektor Blaža, bivši Supermen, po prvi put u kostimu Elvisa u našem gradu ! Obukao se Blaža u kralja rokenrola, izdržao je beli komplet sva nošenja po publici, padanja... Malo piva, Malo „Srbijo“, malo prljavog Harija, malo Paspalja, malo Duleta Savića već kako red i običaji nalažu kod Blaže i Kljunova a „Pamela“ je ovoga puta bila posebno vatrena.

Izvukao je Blaža jednu devojku iz publike za „potrebe pesme“ i – ko mu je kriv. Dotična je prilično ozbiljno shvatila svoju ulogu, mučeni Igor mora da je jedva čekao da završi pesmu i izusti „Valjda ovo neće na youtube“. Za kraj je usledila nova obrada, „Živele žene“ (naravno, Elvisova „Viva Las Vegas“) ali sa diska, dok se ne navežba uživo.

(old_image)


Dejan Cukić

Koncert iznenađenja za finale Novobeogradskog leta to u stvari nije bio jer je nekoliko dana ranije otkriveno da je u pitanju Dejan Cukić i njegov Spori ritam bend. Sve je još od uvodne obrade „Volim kad si tu“ funkcionisalo kako treba i na bini i u publici koja je uživala u nizu hitova – „Dolazi tiho“, „Letnje kise“ (neki kažu – himna leta u Beogradu ove godine), „Nebo jedino zna“, „A sta da radim“, „Zajedno“ i mnogim drugim adobri poznavaoci njegovog opusa obradovali su se staroj, vedroj koja se dugo nije svirala, „Ustani“.

Setio se i Dejan Delče i, kako je rekao, prvi put u životu javno odvirao „Siđi do reke“. Uz reku... „Ruža ispod pepela“ je ostavljena pre nego što je zavesa na Novobeogradsko leto spuštena a sada se treba zagrejati za niz neprospavanih pivsko-muzičkih noći, od 17. do 21. avgusta.


Pogledajte još