Nije smak sveta ali tako izgleda

BANGKOK, 8. avgusta 2011 - Nafta je nastavila da gubi na ceni i prodaje se za nešto manje od 84 dolara za barel, što se objašnjava očekivanjima ulagača da će slab svetski ekonomski rast sniziti potražnju za petrolejem. Dolar je niži u odnosu na jen i evro.

Na azijskim berzama, hongkonški indeks Han Seng pao je za 3,8 odsto, isto koliko i južnokorjski Kasapi. U Tokiju, indeks Nikei 225 izgubio je 2,2 procenta. Očekujue se da će indeks Dau Dzons na njujorskoj berzi pasti za 2,3 odsto i S&P 500 za 2,6 proceneta.

"Nije smak sveta, ali tako izgleda", kaže hongkonški analitičar Fransis Lun.

Industrijska i komercijalna banka Kine, najveća banka na svetu po tržišnoj vrednosti, danas je izgubila 4,2 odsto. Istovremeno, jačanje jena koji čini japanske proizvode skupljim, snažno je pogodilo izvozni sektor zemlje. Akcije grupacie Hitači pale su 4 procenta. Soni je izgubio 3,8 odsto a Mazda Motor 3,1 procenat.

Umanjenje do sada besprekorne ocene sposobnosti SAD da vraća dugove, pridržilo se rastućem strahovanju da se najveća privreda sveta možda kreće ka recesiji. Ovakva očekivanja imaju potporu u znacima da evropska dužnička kriza preti da zahvati i veće privrede evrozone kao što su Italija i Španija.

(Beta-AP)

Pogledajte još