STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Položaj u kom spavate može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je progresivna bolest mozga koju karakterišu gubitak pamćenja i sposobnosti rasuđivanja, ali i promene ličnosti.

S obzirom na to da je veoma progresivna, lekari neprestano rade na istraživanjima kojima bi bar donekle pomogli ljudima da smanje rizik od oboljenja.

Uz pravilnu ishranu i brigu za zdravlje, sada su naučnici došli do još jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo da pomogne u sprečavanju pojave Alchajmerove bolesti.

Spavanje u određenom položaju smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje. Kako prenosi "New York Post", ovo otkriće moglo bi da bude značajno u daljem dijagnostikovanju, ali i prevenciji ovog progresivnog stanja.

- Utvrđeno je da je spavanje na boku najkorisniji položaj za mozak i pomaže mu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja. To dovodi do višestrukih prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od razvoja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest - objašnjava stručnjak za spavanje Narvan Amini.

Spavanje na boku uopšteno se smatra najzdravijim zato što taj položaj pruža dobru potporu kičmi, a istovremeno smanjuje refluks kiseline.

Zanimljivo je da spavanje na boku takođe može da smanji hrkanje. Amini je takođe otkrio najgori položaj za spavanje kada je reč o celokupnom zdravlju, a to je spavanje na stomaku.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još