Salon arhitekture

Novi početak... Radovi u toku... Videti vidljivo... 

Velika gužva arhitekata, arhitekturi posvećenih i arhitekturi srodnih duša u Muzeju primenjene umetnosti. Svečano otvaranje sa dodelom nagrada na 30. Salonu arhitekture. Četvrtak je, 27. mart 2008. godine. Lep dan za "Stvaranje novog i boljeg od starog i dobrog". "Arhitektura je po svojoj suštini optimistička profesija, jer ona je ta koja stvara budućnost."

Na konkurs je ove godine pristiglo 220 radova, što govori o sve većem interesovanju za arhitekturu, ali i za Salon. Odabrano je 140, po kriterijumu kvaliteta i standarda, od kojih je 110 učestvovalo u konkurenciji za nagrade. Žiri Salona radio je u sastavu: prof. Zoran Lazović, predsednik žirija, Žaklina Gligorijević, mr Vladimir Milenković, Vladimir Mitrović i Josip Pilasanović.

Gran-pri Salona dodeljen je Zoranu Abadiću i Dušanu Milovanoviću, za Objekat socijalnog stanovanja u Novom naselju u Valjevu, za unapređenje standarda življenja. Dodeljen je i veliki broj nagrada i priznanja u kategorijama: arhitektura, enterijer, urbanizam, gosti salona i publikacije.

Kustos izložbe 30. Salon arhitekture je mr Ljiljana Miletić-Abramović iz Odseka za arhitekturu MPU. Izložbu prati bogat katalog, dvojezično izdanje, s odličnim tekstovima u predgovoru, kvalitetno štampan. Štampanje kataloga i organizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Okosnicu pratećeg programa Salona predstavlja projekat oživljavanja Starog sajmišta, gde će, osim istoriografske izložbe, studenti Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti imati radionice u vidu izložbe, pozorišne predstave i razgovora.

Projekti - urbanistički, arhitektonski, enterijerni (po pozivu ili konkursu) realizovani, u realizaciji ili nerealizovani ali u planu, publicistika na teme urbanizma i arhitekture (kulture življenja) kojima su nam se predstavili i arhitekti koji predstavljaju klasu srpske arhitekture, ali i pripadnici srednje i mlađe generacije, jasno nam govore  da se nešto popravlja, da se menja u pozitivnom pravcu, nagoveštava novine i sasvim novi potencijal u arhitektonskoj profesiji kod nas. A to je i pravi način i put da se priključimo evropskim standardima kad je ova oblast u pitanju.

Prostori od jednostavnih, mirnih, skromnih, svedenih, svakodnevnih, za zadovoljenje osnovnih potreba života, ali uz najviše standarde, pa do onih visoko sofisticiranih, s posebnim ciljevima i namenama i za posebne naručioce i prilike. Projekti u kojima se jasno i nedvosmisleno vidi želja arhitekata da stvore preduslove za kvalitetniji, sadržajniji, bogatiji, lepši život u osmišljenim, oplemenjenim prostorima i... publika koja ih razume i čita upravo onako kako su napisani. 

Salon arhitekture svake godine sve više dobija na kvalitetu i značaju. Ovaj 30, osim što je jubilarni, izgleda predstavlja i prelomni momenat u shvatanju suštine arhitekture, njenog značaja, ali i neophodnosti primene dobrih ideja stvaralaca koji se pametno nadovezuju na nasleđeno, prihvataju savremeno, ali teže i stvaranju za budućnost.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još