Julija Timošenko ostaje u zatvoru

KIJEV, 08. avgust 2011 - Timošenkio je uhapšena u petak zbog nepoštovanja suda i kršenja sudske procedure. Sudi joj se od juna, a optužena je zbog potpisivanja ugovora o gasnom aranžmanu sa Rusijom, koji je, kako tvrdi tužilac, bio štetan za Ukrajinu.

Na ročištu u petak, Timošenko je optužila predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da osuđujućom presudom želi da je spreči da učestvuje na budućim izborima, više puta je odbila da ustane kada se obraćala sudu i vređala je predsednika sudskog veća.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su osudili hapšenje Julije Timošenko, nazvavši to selektivnom pravdom, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da je gasni ugovor iz 2009. godine bio u skladu sa ruskim i međunarodnim zakonima i propisima.

Advokati bivše premijerke Rusije danas su dva puta podnosili zahtev za njeno puštanje iz zatvora, ali je sudija oba odbacio.

Prilikom podnošenja drugog zahveta, advokati su dostavili i dopis ukrajinske crkve, koja je bila spremna da garantuje za Timošenko i da plati kauciju, ali je sudija i to odbio, prenosi Intefaks.

Ispred zgrade suda se nalazi više stotina pristalica bivše premijerke, ali i nekoliko stotina pristalica predsednika Janukoviča, koji mašu partijskim zastavama.

(FoNet)

Pogledajte još