Od nedelje Šengenska zona i na aerodromima novih članica

BRISEL, 28. marta 2008. (Beta-Rojters) - Putnici iz devet zemalja koje su prošle godine ušle u Šengensku zonu od nedelje na aerodromima u EU neće prolaziti kroz graničnu kontrolu.

Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Litvanija, Letonija, Malta i Slovenija 21. decembra prošle godine su ušle u Šengensku zonu u kojoj se putuje bez kontrole pasoša.

Da bi ta odluka počela da važi i na aerodromima, moralo je da se sačeka do 30. marta kada se na aerodromima menjaju redovi letanja.

"Uklanjanje vazdušnih graničnih kontrola je poslednji korak ka okončanju jedinstvenog i istorijskog ostvarenja: 24 zemlje Evrope bez unutrašnjih granica", saopštio je komesar za transport EU Žak Baro.

Šengenska zona pokriva 22 zemlje EU, kao i Norvešku i Island, odnosno 3,6 miliona kvadratnih kilometara na kojem živi oko 400 miliona ljudi.

Velika Britanija i Irska nisu htele da se pridruže Šengenskoj zoni, dok je Kipar zatražio još jednu godinu do ulaska. Rumunija i Bugarska, koje su u EU ušle poslednje, još treba da rade na poboljšanju bezbednosnih mere, ocenjuju zvaničnici.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.