UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Konzumacija određenih namirnica može da pomogne kod upale mišića

Kad tek počnemo da se bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, ili kada se vratimo ovim aktivnostima nakon duge pauze, velike su šanse da ćemo dobiti upalu mišića.

Upalu obično osećamo između osam i 24 sata nakon treninga, a njen uzrok je pojačan rad mišića.

Dobra vest je da ovaj neprijatan osećaj može da se ublaži nekim trikovima, a u njih spada i konzumiranje određenih namirnica koje smanjuju šanse za pojavu upale u mišićima ruku i nogu.

Tucana paprika

Ovaj začin vrlo je koristan u oporavku nakon fizičkih aktivnosti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih analgetika jer može da blokira osećaj bola.

Hrana bogata vitaminom C

Kako bismo ubrzali oporavak, moramo da nahranimo telo namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, posebno vitamin C. Od brojne hrane bogate vitaminom C izdvaju se agrumi, jagode i brokoli.

Mleko

Mleko je idealno za obnovu energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje simptoma upale mišića. Preporuka je popiti čašu mleka 90 minuta nakon završetka treninga.

Hrana s taurinom

Taurin je aminokiselina koja se u poslednje vreme naširoko koristi za oporavljanje mišića. Nalazi se u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.

Kafa

Kafa je bogata fenolima i kofeinom, što je ključno za blokiranje efekata adenozina. Ovo jedinjenje prouzrokuje bol, a otpušta se kod upale koju prouzrokuju oštećenja mišića. Kafa će smanjiti bol, ali i sprečiti ukočenost.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još