U SRBIJI IMA SKORO MILION NEŽENJA: Koji su najčešći razlozi za neulazak brak?

Prema nekim procenama u Srbiji je 900 hiljada neoženjenih muškaraca. Novinari "Kurir Televizije" istražili su zašto je toliko zakletih neženja i iz kog razloga se mladi sve teže odlučuju da stanu na ludi kamen?

"Kad ćeš da se ženiš?" - pitanje je koje u trenu iznervira svakog neženju. Današnje generacije, takozvani "Milenijalci" odlažu mnoge životne odluke pa tako i ulazak u brak. Šta je uzrok tome, novinari su upitali Beograđane.

- Sveopšta kriza, nepoverenje da će moći da ostvare se i profesionalno i materijalno i onda vide zonu komfora da vide da barem tu nemaju odgovornost prema drugoj osobi i nekoj sledećoj generaciji - jedan je od odgovora anketiranih.

Granica za stupanje u bračnu zajednicu se pomera, statistika za prethodnu godinu kaže da je od ukupnog broja venčanih većina mladenaca zagazila u četvrtu deceniju.

- Brak predstavlja možda neku vrstu, da kažem ograničenja i onda se malo teže odlučujemo tim pre što su nam sve vrste emotivno-seksualnih odnosa dostupna i bez braka tako da nije ni to neki motivišući faktor - kaže jedna sugrađanka.

Nesigurnost, previsoka očekivanja, finansije, čekanje pravog trenutka su među najčešćim opravdanjima. Stručnjaci smatraju da je virtuelna komunikacija uzdrmala instituciju braka.

Društvene mreže su dovele i do narušavanja poverenja, povećanje ljubomore zapravo iz nekoliko razloga i opet neke statistike govore da danas mnogo češće ostaje u kontaktu i sa bivšim partnerima baš zbog društvenih mreža. Prema poslednjim podacima i u ovoj godini raste broj kako zaključenih tako i razvedenih brakova u odnosu na prethodnu.

A prema rečima Gordane Jordanovski iz Republičkog zavoda za statistiku u periodu od 2000-2021. godine evidentan je pad broja zaključenih, a primetan je i blagi porast razvedenih brakova. Prema poslednjim podacima u 2021. godini zaključeno je 32.757 bračnih zajednica, a razvedeno 9.790. Ukoliko se ovakav trend nastavi imaćemo sve manje dece, jer se odlaganjem braka odlaže i potomstvo zaključuju sociolozi.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još