Mali akcionari nezadovoljni cenom

KRAGUJEVAC, 9. avgusta 2011. (Beta) - Mali akcionari Trgovinskog preduzeća "Srbija" iz Kragujevca nezadovoljni su cenom koju je za otkup njihovih akcija ponudio Delta maksi, izjavio je u utorak predsednik sindikata tog preduzeća Petar Petrović.

Delta maksi, koji je u vlasništvu belgijskog Deleza, ponudio je preuzimanje 150.274 akcija malih akcionara "Srbije" po ceni od 500 dinara po akciji.

Akcije tog preduzeća poseduje 5.000 malih akcionara. Ponuda otkupa akcija po ceni dvostruko nižoj od nominalne u vreme privatizacije preduzeća je, prema oceni sindikata "Srbije", "poništavanje dostojanstva malih akcionara, odnosno radnika, koji su osiromašeni i obespravljeni pa će jedan broj njih posegnuti i za takvim novcem".

"Srbija" je prodata 2007. godine za oko šest miliona evra, uz obavezu kupca da cenu isplati u roku od šest godina. U to vreme preduzeće je imalo 600 radnika i oko 100 objekata, medju kojima je i centralni magacin i upravna zgrada od 3.500 kvadrata u centru Kragujevca.

Kupac je bila Ana Petković koja se, prema saznanjima sindikata, nikada nije pojavila u preduzeću, a pisma koja su joj upućivana vraćala su se pošiljaocu. "Posle privatizacije novi vlasnik je počeo da prodaje poslovni prostor a radnike da proglašava za tehnološki višak, preduzeće se zaduživalo i na volšeban način njegov većinski vlasnik je postao Delta maksi", rekao je Petrović.

Pogledajte još