BOLEST JE BILA VEOMA AGRESIVNA I OTPORNA NA LEČENJE: Doktorka Siniše Mihajlovića opisala njegovu borbu sa leukemijom i poslednje dane života

Proslavljeni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo je u petak u 54. godini posle duge i teške bolesti. Popularni Miha godinama unazad borio se sa teškim oblikom leukemije, uspevao je više puta da je pobedi, ali nažalost stanje mu se poslednjih dana pogoršalo...

Prethodne sedmice Siniša je boravio u bolnici u Rimu pod nadzorom doktorke Frančeske Bonifazi koja je od početka bolesti brinula o njemu.

Doktorka Bonifazi, inače direktorka programa transplantacije i odeljenja za naprednu ćelijsku terapiju u okviru odeljenja za hematologiju koju vodi profesor Mikele Cavo u bolnici Sant'Orsola, otkrila je italijanskim medijima kako se Miha poslednjih dana svog života nosio sa opakom bolešću.

- Nikada se nije plašio patnje i hrabro se suočio sa bolešću. Mnogo je patio, ali je uspeo da prihvati krhkost koju mu je bolest načinila - rekla je dr Bonifazi i dodala:

- Siniša je bio čovek koji je imao veliku volju za životom i voleo je život više od svega. Bio je okružen svojim najbližima: supruga je bila uz njega od prvog do poslednjeg trenutka, uvek. Arijana je bila žena koja mu je dala hrabrost i koja je upravljala porodicom u veoma teškoj fazi.

Doktorka je pričala o tome kakav je bio Mihajlović.

- Bio je voljen od svih uprkos tome što je bio lik sa snažnom, ponekad i grubom ličnošću. Međutim, nikada se ni sa kim nije svađao i svi su ga voleli. Ovde svi s ljubavlju pričaju o tome. Mnogo je u njemu ljudske topline, ostavio je na nas utisak osobe sposobne za veliku empatiju - rekla je Frančeska i ispričala anegdotu o Siniši koji joj je savetovao da kupi veoma skup televizor.

- Da, to je tačno. I mislim da sam ga zbog njegovih molbi konačno kupila. Nisam ga imala u kući osam godina. Ali uzela sam mnogo jeftinije od onoga što je predložio - prisetila se doktorka koja je opisala i njegove poslednje dane u bolnici:

- Moramo reći da je transplantacija koštane srži najefikasnija terapija za iskorenjivanje akutne mijeloične leukemije. U ovom trenutku garantuje manju mogućnost recidiva: nažalost u ovom slučaju bolest se vratila, bila je veoma agresivna i otporna na lečenje. Međutim, Siniša je ustao iako mu se vratila: pre ne više od nedelju dana hodao je i prešao mnogo kilometara peške. U svakom slučaju, ne treba generalizovati, transplantacija je ipak najbolja terapija. Mi doktori verujemo da je jedini način da ublažimo bol koji osećamo kada vidimo kako naši pacijenti umiru, jeste da se kladimo na istraživanje.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Crvena zvezda - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još