DEVET NAČELA PRAVILNE NEGE: Pripremite kosu za hladnoću

Kako biste izbegli hladnoću kao dodatni stres za kosu, morate preduzeti odgovarajuće korake. Smanjite preterano pranje kose, hemijske tretmane, feniranje ili peglanje kose i podarite joj hranljive proizvode na bazi prirodnih sastojaka.

1. HIDRATACIJA, PRE SVEGA

Redovno pranje hidratantnim šamponom sa lipidima (osim u slučaju oštećene kose). Perite kosu isključivo mlakom vodom, nikako vrelom, jer ona izvlači prirodna ulja koja hrane i neguju kosu. Pre pranja kose nanesite ulja koja će pružiti sjaj dlaci i dodatno je nahraniti. Odaberite maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje koje ćete naneti na vlažnu kosu. Hidratantna pakovanja važan su deo zimske nege kose. Ostavite ih da deluju na kosi što duže, a za bolji efekat umotajte kosu u providnu foliju ili kapu za tuširanje a zatim isperite. Na ovaj način dejstvo sastojaka biće maksimalno delotvorno.

2. SKRATITE OŠTEĆENE KRAJEVE

Osim što ispucali krajevi izgledaju ružno i neuredno, oni otežavaju češljanje, četka zapinje o krajeve čime kosa postaje dodatno oštećena. Šišanje suvih krajeva preduslov je za zdravu kosu. Ako se inače šišate na svakih šest nedelja, tokom zime kod frizera idite na mesec dana.

3. NE ČEŠLJAJTE VLAŽNU KOSU

Veoma je bitno da izbegavate češljanje vlažne kose, posebno ako je prirodno kovrdžava, jer se tako kidaju vlasi i oštećuju krajevi. Ako baš morate da raščešljavate mokru kosu, prethodno na nju nanesite pakovanje koje se ne ispira. Zahvaljujući tome, češalj će kliziti kroz vlasi.

4. KOSA VOLI LIPIDE

Bujnoj, kovrdžavoj i farbanoj zdravoj kosi zimi su neophodni lipidi. Zato birajte preparate koji ih imaju u svom sastavu, što takođe prija i suvom vlasištu, koje se dodatno može zaštititi serumima za krajeve.

5. MASNO VLASIŠTE NE VOLI VITAMIN C

Što se masne kose tiče, koristite šampone za uklanjanje sebuma. Međutim, preparati ne mogu suštinski rešiti problem već se mora obratiti pažnja i na ishranu. Veoma je važno da ona bude izbalansirana, ne bi li omogućila neutralan PH kože glave. Na primer, povećan unos vitamina C povećava kiselost kože glave, što izaziva dodatno mašćenje.

6. ŠTA MOŽETE SAMI DA URADITE

Prirodne tretmane za negu kose možete sebi priuštiti bez velikog truda. Jaja, jogurt, limun, med, pivo, maslinovo ulje, namirnice su koje sigurno imate, a odlične su za kosu. Odaberite masku za hidrataciju koja sarži kokosovo ulje i med. Kokosovo ulje osvežava kožu glave a med kosi daje sjaj i sprečava lomljenje krajeva.

7. IZBEGAVAJTE UPOTREBU FENA I PRESE

Pre nego što posegnete za fenom, potrudite se da kosu što više prosušite peškirom. Fen nikada ne prislanjajte uz glavu i trudite se da od kose bude udaljen najmanje 20 centimetara. Vreli vazduh usmeravajte niz dlaku da biste izbegle oštećenja i cvetanje krajeva.

8. MASIRAJTE TEME

Masaža temena dva-tri puta nedeljno pojačava cirkulaciju. Pre nego što pođete na spavanje, masirajte teme i potiljak vrhovima prstiju, kružnim pokretima. Masažu radite i prilikom pranja kose.

9. NEUTRALIŠITE ELEKTRICITET

Ako imate ravnu kosu i ako nosite vunene kape, šalove ili rol-kragne, kosa će vam postati naelektrisana i izgledaće raščupano. Zato, koristite odgovarajuće preparate za oblikovanje, koji je neće lepiti, već će je učiniti lepršavom i svilenkastom.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još