LEKOVI U FAZI ISPITIVANJA: Za celijakiju ne postoji medikament, terapija je isključivo bezglutenska ishrana

Skoro svaka stota osoba na svetu živi sa celijakijom. Šta je prošlost, sadašnjost, a šta budućnost lečenja objašnjavaju dr Nataša Dragutinović, pedijatar gastroenterolog, i Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju.

Procenjuje se da u Srbiji sa celijakijom živi oko 70.000 ljudi. Može se manifestovati u svim životnim dobima, a dva puta češće pogađa žene nego muškarce.

- U trenutku kada je ustanovljeno da je uzročnik celijakije gluten, onda se tek shvatilo gde se sve on nalazi i gde ga sigurno nema, i šta je zaista bezbedno za pacijente - navodi dr Nataša Dragutinović.

- U ovom trenutku za sve pacijente sa celijakijom terapija je bezglutenska dijeta. A ono čega smo danas svi svesni, i mi lekari, kao i pacijenti koji žive sa celijakijom, da je tu dijetu danas jako teško sprovesti, a radi se na tome da se novi terapijski modaliteti uvedu. Neki lekovi su u fazi ispitivanja i to bi trebalo da bude budućnost - dodaje doktorka.

Na nedavno održanom Simpozijumu o celijakiji, Vesna Pavkov navodi da su bili u mogućnosti da saznaju nešto više o novim protokolima kod dijagnostikovanja ove bolesti.

- Nama kao Udruženju je bilo jako važno da se ovaj simpozijum održi zato što smo učestvovali u ovom projektu kroz koji smo naučili kako se to radi u Evropi i da to iskustvo prenesemo i našim lekarima - ističe predsednica Udruženja.

- Celijakija je doživotno autoimuno oboljenje koje primarno zahvata gastrointestinalni trakt, ali ne postoji organ u ljudskom telu koji ne može biti zahvaćen, tako da se danas posmatra kao multisistemsko oboljenje - napominje dr Dragutinović.

Zbog strukture glutena, kod obolelih od celijakije ne dolazi do kompletne digestije glutena u crevima, on prolazi sluznicu, ulazi u zid tankog creva i tu indukuje imuni odgovor. Zbog tog imunog odgovora dolazi pre svega do oštećenja sluznice tankog creva, ali može doći do oštećenja i mozga, i srca, praktično svakog organa.

Kada se posumnja na celijakiju najpre se radi analiza na transglutaminaska antitela uzeta iz krvi. Test se ponavlja uz analizu još jednog broja antitela, a u zavisnosti od njihovih nivoa, biće urađena ili neće, endoskopija sa biopsijom sluznice tankog creva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još