Britanska izgubljena generacija

Velika Britanija je duboko podeljena oko uzroka nemira koji su potresli zemlju - neki smatraju da se radi o oportunističkom kriminalu, dok drugi tvrde da ekonomska politika i mere štednje produbljuju nejednakost u najsiromašnijim delovima zemlje.

Analitičari smatraju da je stav da nemiri nemaju veze s trenutnom ekonomskom situacijom kratkovid i uskogrud. "Postoji duboka nepovezanost jednog dela mladih u Velikoj Britaniji i delova političkog establišmenta", ocenio je Metju Gudvin, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Notingemu.

"Tvrdnje da nemiri nemaju nikakve veze sa smanjenjem rashoda ili ekonomijom padaju pred dokazima. Ako je to tačno, onda bismo imali na stotine poludele dece koja se ponašaju iracionalno. Mislim da to nije slučaj", dodao je Gudvin.

Skoro 1.200 ljudi je uhapšeno od početka nemira, većinom siromašne omladine svih rasa i porekla, a sudovi rade skoro 24 sata dnevno kako bi ih sve saslušali.

Među najmlađima koji su se u sredu pojavili pred sudom bio je i jedan jedanaestogodišnji dečak, koji je priznao krađu kante za smeće vredne 50 funti, dok je optužba za nasilničko ponašanje odbačena. Među osumnjičenima je i jedan petnaestogodišnjak iz Ukrajine koji se izjasnio da nije kriv za nasilničko ponašanje, a policija tvrdi da je dečak, koji već ima kriminalni dosije, bacao kamenje i druge predmete tokom nemira u Londonu.

LONDON, 11. avgusta 2011. (Beta-AP)

Pogledajte još