KISELI KUPUS: Koje su zdravstvene prednosti omiljene zimske namirnice?

Kiseli kupus zahvaljujući bogatim nutritivnim vrednostima donosi mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Odličan je izvor vitamina B i C, vlakana, antioksidansa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana.

Ovo ukusno povrće izrazito je niskokalorično i sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zahvaljujući čemu ga možemo jesti koliko god želimo bez straha da ćemo dobiti kilograme.

Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Ostale prednosti kiselog kupusa:

Prirodni lek za probavu

Za razliku od slatkog kupusa, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama. To su dobre bakterije koje pogoduju našem sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina, prenosi Mirror.

Primena u alternativnoj medicini

Možda je manje poznat podatak da kiseli kupus pomaže kod zarastanja rana i opekotina. Osim toga, dobar je u slučaju reume i upale vena.

Odlična je namirnica za podizanje raspoloženja, imuniteta i sveukupnog zdravstvenog stanja. Posebno se preporučuje deci, osobama sa slabijim imunitetom i starijim osobama.

Rasol

Ovaj kiselkasti prirodni sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa takođe ima lekovita svojstva. Rasol je veoma bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U.

Vitamin U je jedan od najrjeđih vitamina, što daje posebnu važnost rasolu u našoj svakodnevnoj ishrani. Ovaj vitamin veoma je važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Rasol je danas možda i najpoznatiji prirodni lek protiv mamurluka.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/

Pogledajte još