ZBOG RATA PRAZNIK STIGAO RANIJE: Pravoslavni vernici Ukrajine ove godine Božić slave 25. decembra

Pravoslavni vernici Ukrajine oduvek su Božić slavili 7. januara, po Julijanskom kalendaru, ali ove godine praznik stiže ranije, pošto je Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila prvi put da se praznik slavi 25. decembra, objavio je portal "Politiko".

Takav potez predstavlja jasno odvajanje od Rusije, koja Božić slavi 7. januara, i dodatno će produbiti jaz između dve ukrajinske crkve, prenosi "Politiko".

U 2018. godini Pravoslavna crkva Ukrajine odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve, koja se vidi kao tesno povezana sa Moskvom i sada se suočava sa zahtevima za zabranu, jer se smatra da pomaže neprijateljima zemlje.

Arhiepiskop Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorija rekao je za "Politiko" da se ljudima ostavlja izbor kada žele da slave Božić, podsećajući da osnov za promenu datuma postoji još od 2017. godine, kada je 25. decembar postao praznik u Ukrajini.

Brojni vernici lobirali su da se odmakne od Julijanskog kalendara, po kojem se "ravna" Ruska pravoslavna crkva.

Pozivi su samo bili glasniji posle ruske invazije, zbog čega je Ukrajinska pravoslavna crkva dozvolila svojim parohijama, njih oko 7.000, ako žele da praznik slave 25. decembra.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grko-katoličke crkve (UGKC) Svjatoslav Ševčuk na sastanku 24. decembra dogovorili su se o prelasku na novi crkveni kalendar - julijanski, prenosi sajt UGKC.

- Poglavari crkava su posebnu pažnju posvetili usaglašavanju stavova o reformi crkvenog kalendara, koji se svaki put sve akutnije pojavljuje pred božićne i vaskršnje praznike. Nakon diskusije, predloženo je formiranje zajedničke radne grupe, koja bi trebalo da sveobuhvatno prouči ovo pitanje. Ova radna grupa treba da izradi konkretne predloge za Poglavare i Sinode obe Crkve u kontekstu priprema za proslavu 1700-godišnjice Prvog Vaseljenskog Sabora, održanog u Nikeji 325. godine. Na ovom Saboru utvrđena su kalendarska načela crkvenog života - navodi se u saopštenju.

Ševčuk je Dumenku dao i pismo u kojem je izneo razmišljanja sveštenstva UGKC u vezi sa crkvenim kalendarom.

Patrijarh Vartolomej je u crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu potpisao zvanični zahtev Volinske eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine (Zapadna Ukrajina) za prelazak na novojulijanski kalendar, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku novinar iz Lucka Andrej Gnatjuk.

Izvor: N1/Sputnjik
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još