Projekat "Zelena Srbija" realizovan u Beloj Crkvi

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Bela Crkva i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Beloj Crkvi u okviru projekta "Zelena Srbija".

Sadnja se realizovala "Železničkom parku" u Beloj Crkvi i ovom prilikom zasađena su stabla poljskog jasena. Poljski jasen spada u listopadno drveće srednje veličine iz porodice maslina, može dostići visinu od 20-30 m i prečnik stabla od 1, 5 m. Ova vrsta je rasprostranjena u Evropi, Severnoj Africi, Bliskom Istoku i zapadnom delu Azije. Odlikuju ga svetlozeleni listovi, dužine oko 25 santimetara, koji se sastoje od 5-13 listića, dosta užih nego kod drugih predstavnika vrste. Poljski jasen cveta u rano proleće, a plodovi su mu obično veličine od 3 do 4 santimetra.

U sadnji su učestvovali: Darko Stanojev, zamenik predsednika Opštine Bela Crkva; Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije; Smiljana Jovanović, Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje Bele Crkve".

Zamenik predsednika Opštine Bela Crkva Darko Stanojev prilikom sadnje istakao je da je u Železničkom parku u Beloj Crkvi obnovljen drvored jasena star preko sto godina.

- Drvored jasen na čijoj obnovi radimo predstavlja deo istorije Bele Crkve, iz tog razloga smo kampanjom "Zelena Srbija" obnovili deo sadnica. Pored redovnog održavanja zelenih površina, u našoj opštini smo zasadili i drvored lipa, oko sto sadnica, a u narednoj godini planiramo da povećamo površine pod šumama. Ovakve kampanje su nam značajne zbog podizanja svesti građana i privrede o značaju pošumljavanja za planetu Zemlju i poboljšanje kvaliteta vazduha u našoj zemlji - kazao je Stanojev.

Predrag Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) istakao je da je cilj projekta "Zelena Srbija" zaštita životne sredine i podizanje svesti građAna, lokalnih samouprava i kompanija koliko je značajno ozelenjavanje naše Srbije.

- Sadnjom sadnica u Beloj Crkvi obnovili smo jedan prelep drvored sadnicama jasena i time doprineli da građani Bele Crkve sačuvaju deo istorije i prepoznatljivosti parka u kojem se sadnja realizovala. Odgovorno ponašanje prema prirodi i njeno očuvanje spada u glavne zadatke nas kao pojedinaca i društva u celini, svako zasađeno drvo predstavlja dragoceni prirodni resurs i proizvođača kiseonika. Ovom kampanjom želimo da motivišemo lokalne sredine i samouprave da što više ulažu u obnovu biljnog fonda na svojim opštinama, pošto smo svi zajedno odgovorni za očuvanje prirode koja nas okružuje - istakao je Ivanović.

U okviru projekta "Zelena Srbija", koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Opština Bela Crkva je 24. opština po redu koja se priključila projektu.

Projekat su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće "Vojvodinašume".

Pogledajte još