PAŽLJIVO BIRAJTE NAMIRNICE: Kako podići raspoloženje hranom tokom zimskog perioda?

Zimska ishrana može biti ograničena, jer nam brojne namirnice nisu toliko dostupne. Ali to ne znači da ne možemo da se hranimo zdravo!

Da biste dočekali Novu godinu u pravom raspoloženju, ne zaboravite da na vreme napunite svoje unutrašnje baterije!

U hladnoj sezoni skoro da ne vidimo sunce, ne krećemo se toliko kao leti, ne dobijamo dovoljno vitamina, a uoči praznika radimo u ubrzanom režimu. Nije iznenađujuće što je energetski potencijal tela značajno smanjen, zbog čega mnogi osećaju umor, pogoršava im se raspoloženje, javlja se apatija, pažnja se raspršuje, performanse se pogoršavaju, a zaštita od virusa slabi.

Kako ovo promeniti? Vežbajte ujutro, hodajte više, pravilno rasporedite obaveze, oslobodite se loših navika (ako ih imate), a takođe obratite pažnju na proizvode „dobrog raspoloženja“, ili, kako je sada moderno reći, superhranu. Ove namirnice su bogate raznim korisnim supstancama i ponekad deluju poput antidepresiva. Baš ono što vam treba u zimskoj sezoni.

Zimska ishrana i bolje raspoloženje

Mandarine

Pa, kako možete zamisliti zimske praznike bez mandarina? Inače, u Kini, uoči novogodišnje noći, uobičajeno je da se rođacima i prijateljima poklone dve mandarine – one su povezane sa prosperitetom i srećom. Takođe one su odličan lek protiv zimskog bluza, jer nam sada toliko nedostaju žute i narandžaste boje koje potvrđuju život. Dovoljno je samo pogledati nijanse sunčanih citrusa da ne ostane ni traga lošem raspoloženju. Takođe možete organizovati sesiju aromaterapije sa esencijalnim uljem mandarine – njegova delikatna aroma ublažava stres, eliminiše anksioznost i obnavlja energetske rezerve tela. Ali to nije sve! Zahvaljujući vitaminu C, slatke i kisele kriške imaju svojstva univerzalnih imunostimulansa. Da biste se zaštitili od sezonskih infekcija, dovoljno je jesti 1-2 mandarine dnevno (ako nemate alergije).

Ananas

Da li osećate nelagodnost u stomaku nakon svečane praznične zabave? Pojedite parče svežeg ananasa ili popijte čašu njegovog soka (po mogućnosti pola razblaženog prokuvanom vodom). Ovo prekomorsko voće sadrži supstance koje stimulišu želudac i creva . Pored toga, ananas sadrži čitav kompleks „živih“ vitamina: A, C, B1, B2, B9, B12, PP, kao i kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, bakar, mangan, fosfor, gvožđe, jod, – jednom rečju, sve što je potrebno za jak imunitet, zdravo srce i vedar duh. Ne bez razloga, pre jednog veka, sa prehladama, bronhitisom, bluzom, pa čak i hipertenzijom, lekari su preporučivali imućnim pacijentima da se s vremena na vreme pridržavaju dijete od ananasa.

Zimska ishrana i banane

Koncentracija opada nakon što ste nekoliko sati proveli u prodavnicama ili za laptopom tražeći novogodišnje poklone za voljene osobe ili kupujući hranu za prazničnu trpezu? Pojedite bananu! Obezbediće vam neophodnu energiju, uspostaviti ravnotežu kalijuma u ​​telu, smiriti ubrzan rad srca. Banane takođe sadrže 5-hidroksitriptamin, jedan od prekursora serotonina. On pozitivno utiče na moždanu aktivnost, puni nas optimizmom i deluje kao tonik na sve ćelije. Jedini minus banana: one su kalorične – jedno voće sadrži do 140 kcal. Stoga, nemojte preterivati!

Čokolada

Naučnici su primetili da ljubitelji prave crne čokolade (koja sadrži najmanje 70% kakaoa) ređe se žale na loše raspoloženje. Istraživači veruju da je razlog to što čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance, uključujući feniletilamin, „supstancu sreće“ koja pomaže u regulisanju naših emocija. Osim toga, zrna kakaoa, od kojih se pravi čokolada, bogata su flavonoidima, antioksidansima koji pomažu u prevenciji depresije. Inače, „čokoladne tablete“ smanjuju sistolni (gornji) pritisak za 3 mm Hg. Pored toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara za 8% i koronarne bolesti srca za 5%. A ova poslastica povećava ton krvnih sudova i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Samo bez fanatizma! Da bi se postigao terapeutski efekat, dovoljno je 1-2 kriške dnevno.

Zeleni čaj i zimska ishrana

Nije ni čudo što je ovo piće steklo veliku popularnost među „generacijom hipstera“. U njemu nema ništa manje kofeina nego u kafi, ali deluje mnogo mekše i pruža duži energetski podsticaj. Zeleni čaj poboljšava pamćenje (posebno kratkoročno pamćenje), povećava mentalne performanse i generalno pomaže sivim ćelijama mozga da bolje razmišljaju. Konačno, otkriveno je da samo jedna šolja ovog pića dnevno smanjuje rizik od kognitivnih problema povezanih sa godinama, kao što je Alchajmerova bolest. Uobičajeni ukus zelenog čaja može biti raznolik: skuvajte ga sa đumbirom, korom pomorandže ili prstohvatom kima.

Kefir

Još jedno zapažanje: srećnije se osećaju i ljudi koji redovno piju kefir, jedu kiselo mleko ili piju jogurt, jer prirodni fermentisani mlečni proizvodi imaju psihobiotička svojstva. To su određeni sojevi „dobrih“ bakterija koje ne samo da poboljšavaju mikrobiom creva, već i blagotvorno utiču na raspoloženje: ublažavaju nervnu napetost, smanjuju anksioznost, smanjuju kortizol (hormon stresa) i istovremeno povećavaju serotonin (hormon sreće). Naučnici sugerišu da su psihobiotici uključeni u sintezu supstanci koje su neophodne u biohemiji mozga za osećaj blagostanja i sreće. Najkorisniji su prirodni fermentisani mlečni proizvodi – bez šećera i pojačivača ukusa. Po želji možete sami dodati bobice, komadiće voća ili med. Ako više volite kefir, onda je bolje da ga pijete u čaši ujutru na prazan stomak – i dan će sigurno uspeti!

Lepota i zdravlje

Pogledajte još