Istraga o kupovini vakcina: Dokazi protiv sedam osoba

BEOGRAD, 12. avgust 2011 - Pozivajući se na neimenovan izvor blizak istrazi, Danas piše da se sumnja se da je tender za nabavku vakcine bio namešten i da se unapred znalo da će Srbija kupiti vakcine od švajcarskog Novartisa, iako su drugi proizvođači nudili niže cene.

Svi saslušani imaju udeo odgovornosti, a za vrh "lanca" postoje i osnove za podnošenje krivičnih prijava, tvrdi izvor Danasa.

Prema njegovim rečima, pretkrivični postupak je završen i predmet je u Posebnom tužilaštvu za organizovani kriminal, koje će nakon provere dokaza doneti odluku o podnošenju zahteva sudu da se eventualno pokrene istraga, a hapšenja će, ukoliko ih bude, uslediti u septembru.

U pretkrivičnom postupku saslušani su bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, nekadašnji direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, bivši predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon.

Na tenderu za kupovionu vakcine je Institut Torlak kao predstavnik kineske kompanije odbijen zbog nepotpune dokumentacije, a na tenderu je pobedio Novartis.

Država nije kupila vakcinu direktno od Novartisa, već preko posrednika Jugohemije, koja je tada poslovala u okviru kompanije Delta.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala utvrdila je nepravilnosti prilikom raspisivanja tendera za nabavku vakcina i da je država zbog unapred nameštenog tendera oštećena za 1,6 miliona evra.

(FoNet)

Pogledajte još