SREDINOM GODINE BIĆE USVOJEN ZAKON: Porodiljsko bolovanje produženo za tri meseca

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević izjavila je da očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da ta odluka pokazuje koliko je Srbija "ekonomski jaka i stabilna", jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatne 8,4 milijarde dinara.

- Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine - rekla je ministarka.

Podsetila je da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca.

Prema njenim rečima, preduzetnice takođe mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje.

- Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja - rekla je ona, prenosi Beta.

Kisić je istakla da se pad nataliteta desio "i u najrazvijenim državama" i da se to "ne dešava od juče", navodeći da se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu.

- Mere koje smo doneli prethodnih godina, konkretno prošle, već su počele da daju rezultate - zaključila je Kisić i podsetila na finansijsku podršku porodici prilikom rođenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još