RECEPT DANA: Bela torta od lešnika

Sastojci:

Kore:

- 21 belance
- 21 kašika šećera
- 300 gr mlevenih pečenih lešnika
- 7 kašika brašna

Fil:

- 21 žumanace
- 300 gr šećera
- 7 kašika brašna

Fil:

- 21 žumanace
- 300 gr šećera
- 7 kašika brašna
- 0,75 l mleka
- 350 gr maslaca

Šlag:

- 400 gr šlaga u prahu
- 2,5 dl hladne vode

Ukrašavanje:

- 300 gr šlaga u prahu
- oko 2 dl hladne vode

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Priprema:

Pripremiti 7 komada pek-papira, nešto većih dimenzija od željene veličine kora. Na papir staviti pleh i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.

Odvojiti belanca od žumanaca, tako što će se belanca stavljati u veliku vanglu za mućenje, a žumanca u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari.

Kada su odvojena žumanca, dodati šećer i brašno i umutiti mikserom, da se masa izjednači. Nalivati po malo mleka i lagano mutiti mikserom da se ne bi stvorile grudvice. Kada je nasuto mleko i masa izjednačena, staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan. Ohladiti fil potpuno, da se u njemu ne bi rastopio maslac.

Dok se fil hladi, peći korice. Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, isključiti mikser, dodati mleveni lešnik i brašno, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti.

Izručiti 5-6 punih kašika umućene mase na prevrnut pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti masu do iscrtanih kontura, tako da korice bude tanke. Isti postupak ponoviti i sa ostalim koricama, vodeći računa da se stavlja ista količina belanaca, da bi sve korice bile iste debljine. Kada je raspoređena masa na 2 pek-papira, uključiti rernu da se greje na 150-160 stepeni i nastaviti sa raspoređivanjem mase po pek-papirima. Kada je rerna zagrejana, pažljivo preneti prvu koricu na prevrnut pleh. Peći koricu oko 8 minuta, da blago porumeni. Skidati kore sa papirom na tacnu i stavljati druge da se peku, a u međuvremenu raspoređivati belanca na papir za pečenje, dok se ne utroši sva masa.

Dok se fil hladi, penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i skinuti pek papir sa kora.

U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini. Posebno umutiti šlag sa običnom hladnom vodom. Filovati svaku koru prvo žutim filom. Preko žutog fila naneti sloj šlaga. Preko šlaga posuti pečeni mleveni lešnik.

Staviti drugu koru i ponavljati postupak sa svim korama, pri čemu treba voditi računa da se žuti fil, šlag i pečeni mleveni lešnik nanose u jednakim količinama na sve kore, a da svega bude dovoljno za sve kore.

Tortu okolo premazati preostalim žutim filom i filom koji viri na bočnim stranama.

Za dekoraciju umutiti šlag sa običnom hladnom vodom i premazati celu tortu odozgo i okolo. Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.

Izvor: Coolinarika.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još