Finalno takmičenje u Guči

GUČA, 13. avgusta 2011. (Beta) - Finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara iz Srbije počeće večeras u 21 sat na gradskom stadionu u Guči, gde se očekuje prisustvo oko 50.000 posetilaca.

Za Zlatnu trubu 51. Dragačevskog sabora trubača boriće se 18 orkestara sa 200 trubača, a odlukom žreba prvi će nastupiti orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja, prošlogodišnji pobednik Sabora trubača.

Proteklu noć u Guči provelo je oko 200.000 posetilaca, od kojih većina nije ni oka sklopila, a jutros, kada je sunce izgrevalo, ulicama te varošice koja ima oko 2.000 stanovnika, četiri orkestra svirala su trubačku budilicu.

Danas i sutra se održavaju završne manifetsacije ovogodišnjeg Sabora i tačno u podne na pozornici Centra za kulturu biće izvedena improvizacija stare Dragačevske svadbe.

Popodne će nastupiti i inostrana kulturno-umetnička društva: "Srbi i prijatelji" iz Tetova u Makedoniji i "Hercegovina" iz Petrovog Polja u Bosni i Hercegovini, zatim folklorni ansambl "Izvor" iz Saravale u Rumuniji, kao i trubački orkestri iz Francuske i Švajcarske.

Sabor se završava sutra medjunarodnim takmičenjem trubačkih orkestara i koncertom orkestra Gorana Bregovića na gradskom stadionu.

Za prvu trubu sveta, od 15 cacsova, nadmetaće se 10 orkestara iz Bugarske, Francuske, Italije, Rumunije, dva iz Makedonije, Slovenije i Belgije.

Srbiju će zastupati dva orkestra - prošlogodišnji pobednik Ekrem Mamutović i večerašnji dobitnik Zlatne trube.

Sutra uveče, posle sedam dana, orkestri će zasvirati rastanak pod nazivom: "Sviraj trubo, svirala dugo - za veselje i nizašta drugo".

Pogledajte još