Grčka uvređena zbog bilborda

VAŠINGTON, 01. april 2008. (FoNet) - Grčki ambasador u Vašingtonu Aleksandros Malias ocenio je da nade Makedonije da postane članica NATO mogu biti ugrožene zbog bilborda u Skoplju na kojima je krst na zastavi Grčke zamenjen kukastim krstom, javlja danas AP.

Atina je i pre toga najavljivala da će blokirati ulazak Makedonije u NATO zbog spora oko imena te države. Grčka tvrdi da naziv Makedonija ukazuje na teritorijalne pretenzije Skoplja na severnu grčku oblast Makedoniju.

Vašington želi Makedoniju u članstvu NATO.

"Slika grčke zastave unakažene nacističkim kukadstim krstom je duboko uvredljiva za patriote i heroje, kako grčke, tako i američke, koji su dali živote boreći se protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu", konstantovao je Malias u pismima upućenim predsedniku SAD Džordžu Bušu, državnom sekretaru Kondolizi Rajs, članovima Kongresa i jevrejskim organizacijama.

"To je posebno uznemirujuće za jevrejsku zajednicu u Solunu, koja je bukvalno istrebljena tokom rata", ocenio je Malias. On je izjavio da Grčka smatra da je makedonska vlada odgovorna za bilborde, čak i ako ih nije sama postavila.

"Taj postupak je rezultat agresivne i neprijatljske propagande vlade u Skoplju. Možete li zamisliti da zemlja koja želi da za 48 sati postane članica NATO toleriše takvu propagandu", upitao je Malias.

On je rekao da je makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski izrazio žaljenje zbog bilborda tek pošto je Grčka uložila zvanični diplomatski protest, s tim da bilbordi nisu uklonjeni.

Vašington je pozdravio izjavu Milošoskog.

Malias je ocenio da Makedonija treba da razmotri svoje odnose sa Grčkom.

"NATO je savez zasnovan na principu zajedničkih vrednosti i solidarnosti članica. Zemlja koja ne poštuje vrednosti i u vrh nacionalnih prioriteta stavlja koncept loših odnosa sa Grčkom ne ispunjava kriterijume za članstvo u NATO", izjavio je Malias.

Pogledajte još