Srbija se zalaže za svog državljanina osuđenog na smrt

Beograd tvrdi da Konzulat Srbije nije bio informisan o hapšenju Nike 1994. godine, što nalaže međunarodno pravo, javila je u ponedeljak agencija Asošijeted pres (AP).

U dopisu sudu u Rinou, u Nevadi, Vlada Srbije je navela da bi Konzulat, da je obavešten, pružio Niki pomoć koja bi ga mogla spasti pogubljenja.

Nika (41), po nacionalnosti Rom, čeka izvršenje smrtne kazne u zatvoru Ilaj zbog ubistva čoveka koji ga je 1994. godine primio u svoja kola na autoputu. Nika još nije iscrpeo sve pravne lekove.

U dopisu Vlade Srbije se navodi da su prava Nike "naročito povređena neukazivanjem konzularne pomoći jer on ne govori engleski i ne poznavaje američki pravni sistem i kulturu".

Državni tužilac Dik Gamik rekao je AP-u da 1994. godine nije bilo Konzulata koji bi se mogao kontaktirati, jer je Jugoslavija - zemlja iz koje je Nika poticao - prolazila kroz drastične promene; Srbija tada nije bila samostalna država, a druge zemlje regiona su nastajale i nestajale.

Ovo je prvi put da Srbija koristi svoja prava iz Ženevske konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine, saopštila je organizacija za zaštitu zatvoreničkih prava Ripriv, sa sedištem u Londonu.

RINO, 15. avgusta 2011. (Beta-AP)

Pogledajte još