Pečati bez atributa državnosti

BEOGRAD, 15. avgusta 2011. (Beta) - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u ponedeljak da pečati kosovske strane ne smeju imati atribute državnosti i da moraju biti statusno neutralni.

Stefanović nije želeo da komentariše pisanje beogradskih medija o navodnom predlogu Beograda da se na administrativnoj liniji sa Kosovom uvedu dvojni pečati i naveo da će predlog Vlade Srbije o tome biti poznat početkom narednog meseca.

"Videćemo početkom septembra kakvo rešenje ćemo naći. U svakom slučaju, ono ne sme da podrazumeva da pečat ima atribute kosovske državnosti i prateća dokumentacija treba da bude statusno neutralna. Sve ostale modifikacije tog pristupa su moguće i ostaje da udjemo u pregovore i rešimo tu stvar", rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Upitan o sprovodjenju sporazuma Vlade Srbije i Kfora o severu Kosova, Stefanović je rekao da dogovor trenutno "daje rezultate". "Za sada je u redu. Naravno, uvek ima nekih problema u samoj primeni, ali ta stvar za sada daje rezultate tako da možemo da se uključimo u dijalog", rekao je on.

Šef pregovaračkog tima Beograda kazao je da se Srbi sa severa Kosova opravdano boje pritisaka kosovskih organa i nasilnog širenja uticaja Prištine. "Njihov strah je opravdan jer će Priština nastaviti da to pokušava, a na nama je da obezbedimo i medjunarodne okvire i naše prisustvo kako bismo to onemogućili", rekao je Stefanović.

Pogledajte još