Tržištu Srbije potrebna nova vozila

Otvarajući sajam, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao da zastarelost voznog parka ukazuje na neophodnost nabavke novih kamiona, uz povoljnije uslove.

- Saobraćaj i saobraćajne usluge treba da budu okosnica razvoja Srbije, izvor zarade, novih radnih mesta i da generišu nove investicije − istakao je ministar trgovine i usluga u Vladi Srbije Predrag Bubalo prilikom svečanog otvaranja 46. međunarodnog salona komercijalnih vozila Beotrak '08, koji se na Beogradskom sajmu održava do 1. do 5. aprila. Bubalo je rekao da je, prema podacima za 2007. godinu, prosečna starost vozila iz Srbije u međunarodnom drumskom saobraćaju iznosila deset godina, a da u unutrašnjem saobraćaju iznosi između 15 i 20 godina. Očigledno je da zastarelost voznog parka ukazuje i na velike potrebe ovog tržišta za novim kamionima i drugim vozilima, dodao je Bubalo, naglašavujući da to najbolje potvrđuje i 510 izlagača na ovom sajmu. Ministar Bubalo se takođe založio za smanjenje troškova carinjenja, odnosno nabavke novih vozila koja se ne proizvode u Srbiji, što bi imalo višestruku korist. 

Govoreći o neophodnoj modernizaciji putne mreže, Bubalo je izrazio očekivanja da ćemo posle narednih izbora dobiti odgovornu vladu, koja će znati šta za Srbiju i njene građane znači autoput Horgoš − Požega, ali i mnogi drugi putevi. Generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević je u ime Poslovnog udruženja drumskih vozila Srbije istakao da Beograd ima privilegiju da bude jedan od 23 grada u svetu koji organizuje međunarodne sajmove ove vrste i, ne samo to, već je i jedan od tri grada u svetu u kojima se ove godine pod licencom OICA, međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila, održava sajam komercijalnih vozila. Nijemčević je istakao da je ovaj sajam namenjen pre svega poslovnim ljudima i sklapanju novih poslova. Učesnike i posetioce Sajma pozdravio je i Grejem Donald, generalni direktor "Iveka" za istočnu Evropu, pohvalno se izrazivši o beogradskom sajmu koji se, kako je rekao, održava po najboljim standardima sličnih manifestacija u svetu. Za kompaniju "Iveko Srbija" važno je tržište na kome su od 2004. za dva puta uvećali prodaju, rekao je Donald. 

Generalni direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković istakao je da ovogodišnja manifestacija potvrđuje ispravnost odluke rukovodstva Sajma da se svake druge godine, pod patronatom OICA, održava zaseban sajam komercijalnih vozila. On je dodao da će 2010. godine ovaj sajam biti najveći u istočnoj Evropi. Sajam komercijalnih vozila Beotrak 2008. održava se na kompletnom raspoloživom izlagačkom prostoru Beogradskog sajma, uz učešće 510 izlagača iz 33 zemlje. Za posetioce je otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, s tim što važe ulaznice kupljene i za sajam BG Car Show, održan u martu.

("Pregled")

Pogledajte još