Za ekonomski razvoj izgled pečata nevažan

BEOGRAD, 15. avgusta 2011. (Beta) - Nepriznavanje carinskog pečata Kosova tera ekonomske subjekte u trgovini sa Kosovoma i državu u organizovani kriminal i korupciju, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

"Uveren sam da je srpskim izvoznicima veoma važno da se ekonomija i trgovina razvijaju i da mogu nesmetano da izvoze na Kosovo. Šta piše na nekom pečatu nikoga ne bi smelo da zanima. Srbija ima ogroman trgovinski deficit i vlada u Beogradu mora da radi na rešavanju tog problema, a ne na njegovom pogoršanju, time što se s Kosovom vodi trgovinski rat", rekao je Kacin.

On je u intervjuu za Danas od utorka naveo da je pečate priznao Unmik i da je "aktuelni konflikt potpuno nepotreban i protivan interesima srpske ekonomije i prvenstveno interesima Srba koji su ostali na Kosovu".

Kacin je dodao da bi evropske integracije Srbije pretrpele ozbiljan zastoj ako bi došlo do prekida ili odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, "koji je već dao neka konkretna rešenja".

"U ovom trenutku je svakako izuzetno važno da se razgovori dve strane u Briselu nastave, jer ne može biti uspešne regionalne saradnje i stabilne situacije na zapadnom Balkanu bez napretka u tom dijalogu. Iz ugla EU teško je zamislivo da se uspešno i pre svega, brzo pregovara o članstvu sa zemljom koja ima potencijalno eksplozivnu situaciju na svojim granicama", smatra Kacin.

Pogledajte još