NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Deset razloga zašto bi pomorandže trebalo jesti svakog dana

Osim što su ukusne i osvežavajuće, pomorandže imaju brojne prednosti za naše zdravlje zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrednosti.

Prema Healthline-u, pomorandže su bukvalno riznica hranljivih i zaštitnih biljnih jedinjenja, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Mnoga istraživanja pokazuju da redovna konzumacija pomorandže može imati koristi za naše zdravlje na čak deset različitih načina.

Jačaju imunitet

Pošto sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezijum, mangan, selen i bakar, pomorandže se povezuju sa jačanjem imunog sistema kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja pomorandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu

Kako starimo, naša koža, kao i drugi delovi tela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces je sličan rđenju metala nakon izlaganja vazduhu. Iako je to neizbežno, pomorandže su pune antioksidanata i vitamina C koji usporavaju proces starenja i pomažu nam da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Kao i naša koža, naše oči takođe pate od oštećenja kako starimo. Pomorandže su bogate hranljivim materijama poput vitamina A, vitamina C i kalijuma koji su odlični za naše oči. Zato, ako želite da vam vid bude dobar nutricionisti savetuju da svakog dana pojedete po jednu pomorandžu.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova

Jedan od razloga zašto ljudi obolevaju od srčanih bolesti je zato što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Pomorandže imaju flavonoide koji snižavaju holesterol i sprečavaju začepljenje arterija. Ovo vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folna kiselina prisutna u pomorandžama podstiče razvoj mozga i održava ga u dobrom stanju. U stvari, ovi hranljivi sastojci takođe čine pomorandžu zdravim voćem za trudnice jer sprečava neurološke poremećaje ploda.

Mogu smanjiti rizik od raka

Istraživanja su pokazala da jedinjenje zvano D-limonen prisutno u pomorandžama može sprečiti različite vrste raka kao što su rak debelog creva, pluća, dojke i kože. Isto tako, antioksidansi i vitamin C pomažu u jačanju imuniteta tela, što pomaže u borbi protiv ćelija raka.

Održavaju zdravlje creva

Pomorandže su veoma dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja želuca i creva. Ishrana bogata vlaknima osiguraće da vas ne pogađaju probavni problemi kao što su čir na želucu ili zatvor.

Pomažu kod gubitka težine

Jedna pomorandža sadrži samo oko 80 kalorija, što je čini hranljivom i niskokaloričnom hranom. Ista porcija takođe sadrži 4,3 grama dijetetskih vlakana. Ovo jedinjenje pomaže u gubitku težine podstičući redovno pražnjenje creva i pomaže nam da se osećamo sito duže.

Sprečavaju gubitak kose

Pomorandža ima visok sadržaj vitamina C, koji je, između ostalog, neophodan i za proizvodnju kolagena, koji je zauzvrat odgovoran za održavanje kvaliteta i snage vaše kose. Dakle, nutricionisti preporučuju redovnu konzumaciju pomorandže ako ne želite da izgubite kosu kako starite.

Snižavaju krvni pritisak

Kombinacija kvalitetne ishrane i svakodnevne konzumacije pomorandže efikasno snižava krvni pritisak, pa ih nutricionisti preporučuju svima koji imaju ovaj problem ili neko drugo zdravstveno stanje koje zahteva da krvni pritisak bude u granicama normale.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još