Svift er kažnjen sa 100.000 dolara

FENIKS, 16. avgusta 2011. (Beta) - Ministarstvo saobraćaja SAD kaznilo je američku aviokompaniju Svift er sa 100.000 dolara zbog otkazivanja letova na liniji Čikago-Zagreb-Beograd, pred poletanje, objavio je u utorak sajt Azcentral (www.azcentral.com).

Kako navodi sajt, Svif er je prvi let na liniji Čikago-Beograd, sa sletanjem u Zagrebu otkazao 17. juna, nekoliko minuta pre poletanja čime je, prema navodima Ministarstva saobraćaja, ostavio 221 putnika bez alternativnog prevoza.

Američka aviokompanija sa sedištem u Feniksu, u državi Arizona, nakon toga je prizemljila svih šest aviona za komercijalne letove na nedelju dana zbog istrage američkih vazduhoplovnih vlasti (Federal aviation administartion - FAA) oko priručnika za obuku pilota Svift era i kvalifikacija posada.

Prema pravilima Ministarstva saobraćaja SAD, aviokompanijama je zabranjeno da otkazuju letove na čarter linijama 10 dana pre poletanja, osim u slučaju kada je fizički nemoguće obaviti putovanje.

Kompanija Er plus iz Čikaga, koja je organizovala letove do Srbije i Hrvatske i prodavala karte, nije odgovarala na telefonske pozive i elektronsku poštu novinara Azcentrala u ponedeljak, 15. avgusta, navodi sajt.

Pogledajte još