Povišica plata i penzija u skladu sa zakonom

BEOGRAD, 16. avgusta 2011. (Beta) - Penzije i plate u javnom sektoru biće povećane u oktobru, kako je zakonom propisano, a novac za te namene je obezbedjen u budžetu, saopštila je u utorak Vlada Srbije.

Povišica plata i penzija biće obračunata u skladu sa šestomesečnim rastom cena i polovinom prošlogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Vlada će nastaviti sa jačanjem finansijske discipline u oblasti javnih prihoda i štednjom na svim nivoima, uz puno poštovanje zakonskih obaveza utvrdjenih fiskalnom politikom", navodi se u saopštenju.

Zakonom o budžetskom sistemu predvidjeno je da mesečna primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera u 2011. godini budu tri puta povećana. Prva povišica je bila u januaru od dva odsto, zatim u aprilu u iznosu tromesečne inflacije, što je bilo 5,5 odsto.

Zbog toga što je rast inflacije u prethodnih šest meseci bio veći nego što je bilo predvidjeno pojedini mediji su spekulisali da će Vlada Srbije odustati od zakonom utvrdjene formule za obračun povišice plata i penzija u oktobru.

Pogledajte još