KLJUČNA JE DOZA: Zašto nam je tokom zime potreban vitamin D?

Dnevna doza vitamina D koja se preporučuje razlikuje se po zemljama, pa se raspon kreće od 200 do 2.000 IU. Ono što je važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, jer prevelike doze vitamina D, mogu da budu toksične.

Ironija je to što nam zimi ovaj vitamin najviše treba, a imamo najmanje mogućnosti da ga dobijemo prirodnim putem, zbog čega rešenje mogu da budu suplementi vitamina D. On nam pomaže da se borimo sa infekcijama, kao i kod ublažavanja upala.

Koja hrana je bogata vitaminom D?

Masna riba je bogata vitaminom D i zato se preporučuje u dnevnom meniju tokom zime. Tunjevina i sardina mogu da budu dobar doučak u kombinaciji sa nekom od salata. File tune, sa druge strane, može da bude veoma ukusna večera uz bareno povrć kao prilog.

Pored ove namirnice, još jedan odličan izvor vitamina D su pečurke. Njih možete da jedete na razne načine, grilovane, uz jaja, kao sos za pastu ili prilog uz meso.

Dugo su istraživanja pokazivala da je glavna odlika vitamina D ojačavanje kostiju i koštanog sistema. Međutim, nakon 1980. godine, naučnici su otkrili da vitamin D ima značajnu ulogu u izgradnji imuniteta, u ćelijama imunog sistema.

Zašto smo tokom zimskih meseci u nedostatku ovog vitamina?

Odgovor je prilično jednostavan – manje vremena provodimo napolju. Koliko god vremena odvojili za skijanje i uživanje na snegu, to se često svede na nekoliko dana odmora. Međutim, čak ni taj boravak nije dovoljan, jer ste potpuno zaštićeni od sunčevih zraka zimskom garderobom, kapama, šalovima i rukavicama.

Lice – jedini otkriveni deo tela

Dnevna doza ovog vitamina koja se preporučuje razlikuje se od zemlje do zemlje, pa se raspon kreće od 200 do 2.000 IU. Ono što je važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, jer prevelike doze vitamina D, mogu da budu toksične.

Zimi vam je ovaj vitamin svakako potreban, samo je neophodno utvrditi dozu koju ćete uzeti.

Mnogi stručnjaci više ne predlažu izlaganje suncu duži vremenski period, jer je pokazano da sunčevi zraci imaju štetno UV zračenje, koje dovodi do promena na koži, kancera, ili drugih, manjih problema, poput ekcema, dermatitisa i slično.

Zbog toga, vitamin D u obliku suplementa može da bude dobra i bezbedna zamena za potreban unos ovog vitamina.

Istraživanja su, takođe, pokazala da uzimanje vitamina D tokom zimskih dana, ojačava organizam za celu godinu. Rezultati su pokazali da je manje dolazilo do upala, prehlada i jakih infekcija virusima i gripom.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još