LEK IZ PRIRODE: Koje zdravstvene prednosti muškarcima donosi redovno konzumiranje badema?

Bademi su orašasti plodovi bogati mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama kao i vitaminom E koji štite naše telo od nezaraznih bolesti. Bademi su takođe izvor magnezijuma, minerala koji može da pomogne u kontroli nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

U naučnoj studiji pokazano je da redovno konzumiranje badema može da pomogne u smanjenju postprandijalne glikemije i insulinemije i da ima povoljan efekat na hormonalne reakcije i reakcije apetita, smanjujući glad i želju za jelom kod muškaraca sa dijabetesom tipa 2.

Proizvodnja testosterona

Bademi sadrže hranljive supstance poput vitamina E, cinka i selena, a sve to može da pomogne u promociji hormonalne reprodukcije i seksualnog zdravlja muškaraca.

Hranljive supstance u bademu takođe podržavaju proizvodnju testosterona. Postoje neki dokazi koji pokazuju da arginin koji se nalazi u bademima ne samo da je dobar za poboljšanje zdravlja srca poboljšavajući zdravlje začepljene arterije, već može da pomogne i kod erektilne disfunkcije, piše MSN.

Pomaže u kontroli šećera

Konzumiranje badema obezbeđuje hranljive supstance i bioaktivne molekule poput mononezasićenih masnih kiselina, proteina, vitamina E, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i vlakana.

Nutritivan sastav badema pomaže u kontroli šećera u krvi, pomaže u ravnoteži krvnog pritiska, pomaže u smanjenju nivoa holesterola i doprinosi zdravlju kostiju.

Izvrstan izvor magnezijuma

Bademi su izvrstan izvor magnezijuma. Postoje preliminarna istraživanja koja pokazuju da muškarci sa nedostatkom magnezijuma mogu da imaju niži nivo testosterona.

Magnezijum pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i nerava, pomaže ćelijama u proizvodnji energije i važan je za zdravlje srca i krvnih sudova, kao i za podržavanje libida.

Bolja pokretljivost spermatozoida

Bademi pružaju širok raspon hranljivih supstanci za podršku celokupnom zdravlju. Za muškarce je utvrđeno da bademi optimizuju seksualno zdravlje zbog svojih svojstava mikronutrijenata.

Bademi su bogati cinkom, selenom i vitaminom E, a sva tri su jaki antioksidansi u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Takođe poboljšavaju koncentraciju spermatozoida, njihovu pokretljivost, kao i nivo testosterona.

Bolja cirkulacija

Utvrđeno je da omega 3 i arginin prisutni u bademima poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju mogućnost erektilne disfunkcije.

Bademi su takođe odlična zdrava grickalica za muškarce koji redovno vežbaju. Protein iz badema može da pomogne u izgradnji mišića i povećanju gustine kostiju.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još