NAVIKA KOJU VREDI USVOJITI: Do kojih promena u telu dolazi kada jedete sporije?

Jedan od najvećih problema u našem svakodnevnom životu je taj što mnogi od nas jure kroz dan, bez vremena za bilo šta, a kada napokon imamo vremena da nešto pojedemo, to često uradimo brzo.

Kako piše "Zen Habits", ta loša navika dovodi do stresnog i nezdravog života, pa stručnjaci preporučuju da svako jelo jedemo sporije nego inače, uzimanje manjih zalogaja, sporije žvakanje svakog zalogaja i samim time duže uživanje u obroku.

Možda će nam za svaki obrok biti potrebno nekoliko minuta više, ali to će doneti mnoge prednosti. Stručnjaci navode da tada dolazi do sedećih promena:

Izgubićete kilograme

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da ćemo sporijim jedenjem unositi manje kalorija, dovoljno da izgubimo nekoliko kilograma, a da ne radimo ništa drugačije nego do sada.

Razlog je taj što našem mozgu treba oko 20 minuta da registruje da smo zapravo siti. Ako jedemo brzo, možemo da nastavimo da jedemo i kada već postanemo siti, što između ostaloga doprinosi i bržem taloženju kilograma.

Ako jedemo polako, imamo vremena da shvatimo da smo siti i da stanemo na vreme. Stručnjaci preporučuju da se jede što zdravija hrana i da bi, ako želite da smršate, sporo konzumiranje hrane trebalo da postane deo vaše svakodnevne rutine.

Uživaćete u hrani

Ovaj razlog je jednako važan jer teško je uživati ​​u hrani ako je prebrzo pojedemo.

U svakoj namirnici koju pojedete prebrzo nemate vremena da uživate, a ako to radite sporo, možete da dobijete istu količinu izvrsnog ukusa, ali ćete manje pojesti.

Imaćete bolju probavu

Ako jedete sporije, bolje ćete žvakati hranu, što dovodi do bolje probave. Probava zapravo počinje u usnoj duplji, pa što više hrane "obradimo" u njoj, manje će posla imati naš želudac ili creva.

To može da pomogne u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, zatvora, grčeva i ostalih neprijatnosti.

Bićete opušteniji

Ako polako jedete i obraćate pažnju na to šta jedete, to može da bude izvrstan oblik vežbe svesnosti, tvrde stručnjaci.

Oni dodaju da je važno da budemo u trenutku, umesto da "jurimo" kroz obrok razmišljajući o tome šta sledeće treba da uradimo.

Kada jedemo, treba da jedemo, a ta navika će dovesti do manje stresnog života i dugoročne sreće.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još