Otežano sprovodjenje ne negira sporazum

BEOGRAD, 17. avgusta 2011. (Beta) - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u sredu da se sporazum Beograda i Kfora sprovodi "teško", ali da to ne znači da se ne primenjuje.

Stefanović je rekao agenciji Beta da zna da se kamioni nosivosti do 3,5 tone propuštaju selektivno preko administrativne linije i da Kfor zauzima i alternativne puteve na severu Kosova.

"Zavisno od smene na prelazima dolazi do povremenih iskakanja. Sporazum se teško sprovodi zato što nisu svi na nivou zadatka koji im je dao komandant Kfora, ali to ne znači da se ne primenjuje", rekao je on.

Stefanović je naveo da je upoznat sa problemima u primeni sporazuma, o kojima govorili predstavnici srpskih opština na severu Kosova.

"Ni u kom slučaju to ne bi trebalo predstavljati kao nešto jako loše i nešto što predstavlja kršenje sporazuma. Radimo sve vreme, zovemo komandanta Kfora i utičemo da se takve stvari ne ponavljaju, za šta imamo i uveravanja", rekao je on.

Stefanović će 2. septembra predvoditi tim Vlade Srbije na pregovorima sa prištinskom delegacijom u Briselu, što će biti prvi nastavak razgovora posle nedavnih incidenata na severu Kosova.

Pogledajte još