Konceptualna umetnost

Izložba "Konceptualna umetnost" (tekstualni i dijagramski konceptualni radovi, časopisi, knjige umetnika i plakati, primeri istorijske konceptualne umetnosti iz privatne kolekcije autora knjige i izložbe) dr Miška Šuvakovića otvorena je u sredu, 2. aprila u galerijskom prostoru Kuće legata. 

Osporavana kao pretenciozna, ili kao umetnost koja je sama sebe postavljala na margine umetničkih tokova, konceptualna umetnost je vremenom jasno potvrdila smisao svog postojanja, pa je čak otišla i dalje, razvijajući se u mnogim pravcima, kreirajući nove tokove u savremenoj umetnosti. I ova izložba je značajan doprinos razumevanju iste i istovremeno priručnik - udžbenik za mlade umetnike, sledbenike koncepta u kom je, u suštini, ideja važnija od dela. 

Izložbu su otvorili Ana Popović-Bodroža, direktor Kuće legata, Živko Grozdanić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i dr Miško Šuvaković.

Na ovoj velikoj izložbi predstavljene su najvažnije prakse analitičke, političke i bihejvioralne konceptualne umetnosti. Tu su Joseph Beuys, Joseph Kosuth, Lawrence Weiner, Robert Barry, Ian Wilson. Zatim Hanne Darboven, Daniel Buren, Grupa OHO, Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Boris Demur, Valdo Martek, Grupa Kôd, Marina Abramović, Raša Todosijević,  Nenad Petrović, Zoran Belić…

U 19.30 u istom prostoru održana je i promocija knjige dr Miška Šuvakovića "Konceptualna umetnost", o kojoj su govorili dr Ješa Denegri, Dragomir Ugren i dr Miško Šuvaković. Knjiga tumači istoriju i teorije konceptualne umetnosti u svetu i drugoj Jugoslaviji i monografski razmatra delovanja konceptualnih umetnika Jožefa Košuta, grupa Art&Language i OHO, ali i brojnih drugih pojedinaca, grupa i pojava. Knjiga sadrži 800 strana, bogato je ilustrovana, formata 21 x 27 cm. Ova jedinstvena knjiga o istoriji konceptualne umetnosti na našem jeziku svakako će brzo postati nezaobilazna literatura za sve ljubitelje, poznavaoce i izučavaoce savremenih umetničkih stremljenja tokom druge polovine prošlog veka. 

Davne 1917. Marsel Dišan (1887-1968), kontroverzni francuski umetnik i dadaista, je pod pseudonimom R. Mat poslao pisoar nazvan “Fontana” na izložbu Društva nezavisnih umetnika, na kojoj je i bio član žirija. Tim postupkom on je postavio temelje konceptualnoj umetnosti, koja je krajem 20. veka postala naročito popularna. 

Moramo neizostavno spomenuti i rad "Glava bika", skulpturu Pabla Pikasa iz 1943. godine. Veliki umetnik je između mnogih komentara o umetnosti izrekao i ovaj, koji bi mogao biti indikativan za celu ideju konceptualne umetnosti: "Očekujete da vam kažem šta je umetnost? I da znam, odgovor bih čuvao za sebe!" 

Verovatno i vi očekujete da vam neko, da ne kažem JA, kažem nešto o ovoj izložbi i knjizi, pa da malo parafraziram Pikasa: Očekujete da vam kažem šta je to konceptualna umetnost, ne znam da li znam, ali znam da su neki od odgovora i na ovoj izložbi. 

I na kraju, kao što je neko od konceptualista rekao: "Proglašavam ovaj tekst tekstom o konceptualnoj umetnosti!" 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još