DESET KLJUČNIH PRAVILA: Vreme je za detoks kože

U ovim danima potreban nam je i detoks kože, a ne samo tela. A evo kako to pravilno uraditi!

Koža je najveći organ u telu, što je dovoljan razlog da joj s vremena na vreme pružite malo dodatne ljubavi. Detoksikacija kože je odličan način da poboljšate zdravlje kože i sprečite ili ublažite probleme kao što su dosadna koža, suva koža, iritirana koža ili koža sklona aknama.

Šta je detoks kože?

Naša koža se svakodnevno suočava sa oštećenjem životne sredine i sklona je začepljenju pora što od šminke i zagađivača što od nagomilavanja mrtvih ćelija kože. Nažalost, začepljene pore uzrokuju pojavu akni i bubuljica. Detoksikacija kože znači uklanjanje što je moguće više nečistoća, toksina, zagađivača i mrtvih ćelija kože koje začepljuju pore.

Naš kompletan vodič za detoksikaciju kože u 10 koraka će vas provesti kroz tačne informacije kako da postignete zdraviji, svetliji ten uz detoksikaciju kože. Ali pre nego što počnete, evo nekoliko saveta koje treba imati na umu kako biste ubrzali proces detoksikacije kože i postigli zdraviju kožu. Ako možete, uključite ih u svoju dnevnu rutinu.

Brzi saveti za negu kože

- Pre nego što izađete iz tuša, okrenite vodu sa tople na hladnu – ovo pomaže da se toksini izbace iz pora.

- Uvek operite lice posle vežbanja – ne želite da znoj ostane na licu duže nego što je potrebno.

- Očistite ekran telefona—bakterije na telefonu se prenose na vaše lice.

- Izbegavajte preterano dodirivanje lica, jer vaši prsti sadrže ulja i bakterije koje mogu da zapuše pore.

Detoks kože u 10 koraka

Detoksikacija kože ne mora da bude deo vašeg svakodnevnog rituala nege kože, ali je dobra ideja da sprovedete nedeljni ciklus detoksikacije kože svaka 3 meseca. Davanje prioriteta zdravlju vaše kože je briga o sebi; uživajte u ovom opuštajućem ritualu dok postižete u svetliji, zdraviji, blistaviji ten.

Korak 1: Pijte puno vode

Voda pomaže u ispiranju pora od toksina i promoviše zdravu, čistiju kožu. Prema Institutu za medicinu, trebalo bi da pijete oko 2,5 litre vode dnevno (ili oko 10 čaša vode dnevno) ako želite da izbacite toksine iz vašeg sistema. Tokom detoksikacije, pijte puno vode i pokušajte da se klonite alkohola i slatkih sokova.

Korak 2: Jutarnji detoks kože

Upotreba jabukovog sirćeta za detoksikaciju seže hiljadama godina unazad. Poznato je da jabukovo sirće pomaže vašem pH balansu da se vrati u alkalnu zonu, što dovodi vaš sistem za varenje u red, održava vašu energiju više od prirodnih resursa i prirodno stimuliše detoksikaciju vaše jetre. Zamenite jutarnju šoljicu kafe za jutarnji eliksir za detoksikaciju; možda će vam nedostajati ta šolja Džoa, ali vaše telo će se prilagoditi i na kraju ćete se osećati zdravije i čistije.

Korak 3: Dvostruko čišćenje

Dvostruko čišćenje može biti promena u odnosu na vašu uobičajenu rutinu nege kože, ali je izuzetno važno tokom detoksikacije kože. Za početak, očistite sredstvom za čišćenje na bazi ulja. Zatim očistite visokokvalitetnom kremom za čišćenje. Prvi deo vaše rutine dvostrukog čišćenja pomoći će u uklanjanju šminke, prljavštine, viška ulja i zagađenja sa kože, dok će drugi deo ukloniti sve preostale nečistoće koje su ostale na površini vaše kože.

Korak 4: Nežni piling

Nežni pilingi pomažu u uklanjanju svih zagađenja, šminke, ulja, bakterija, mrtvih ćelija kože i toksina koje čistite sa svoje kože. Samo pazite da ne koristite oštar, abrazivni piling koji će iritirati osetljivu kožu. Umesto toga, koristite nežnu formulu za piling kao što je enzimski prah u svakodnevnom ritualu nege kože da biste uklonili agense za začepljenje pora i istovremeno vas zaštitili od oštećenja kože.

Korak 5: Isparite pore toplom vodom

Nakon dvostrukog čišćenja i pilinga za negu kože, izložite kožu pari kako biste omogućili proizvodima za negu kože da prodru i očiste vaše pore. Da biste isparili pore, stavite lonac vode da provri, a zatim je prebacite u činiju. Postavite lice iznad posude i prevucite peškir preko glave da biste koncentrisali paru u pore na licu oko 10 minuta.

Korak 6: Detoks kože i pojačivači

Sada kada su vaše pore otvorene, čiste i spremne da apsorbuju aktivne sastojke u nekim ciljanim proizvodima za negu kože, počnite da nanosite proizvode koji dokazano neguju i popravljaju vašu kožu. Preporučujemo proizvode kao što su pojačivač vitamina C , prirodni retinol serum i serum za lice od ulja čajevca. Vitamin C je posebno odličan agens za detoksikaciju.

Bogat antioksidansima, vitamin C uklanja slobodne radikale – dosadne agresore iz životne sredine koji mogu uzrokovati pojavu sitnih bora, bora, dosadne kože i drugih preranih znakova starenja na koži. Dakle, zaštita — i detoksikacija — kože od slobodnih radikala može pomoći u sprečavanju preranog starenja kože.

Korak 7: Vreme za hidrataciju

Vaša detoksikacija kože ne bi bila potpuna bez održavanja nivoa vlažnosti vaše kože u ravnoteži. Odlučite se za serum hijaluronske kiseline dizajniran da pomogne da se voda zadrži u koži kako bi se postigao optimalan nivo hidratacije. Nastavite sa bogatom kremom za hidrataciju kože. Alge daju vlagu koži poboljšavajući ćelijske membrane, a sadrže više antioksidanata, esencijalnih aminokiselina i omega-tri masnih kiselina za detoksikaciju kože.

Korak 8: Koristite masku za detoks kože

Nanošenje maske za detoksikaciju koja se ne ostavlja tokom noći pomoći će revitalizaciji vaše kože i otkriti blistav ten ujutru. Iskoristite teksturu nalik balzamu da duboko umasirajte svoju masku za detoksikaciju u kožu, kružeći područje oko očiju.

Korak 9: Nemojte zanemariti svoju jutarnju rutinu nege kože

Vaša jutarnja rutina tokom detoksikacije kože treba da uključuje čišćenje, vlaženje peptidnom kremom i nanošenje kreme za sunčanje protiv starenja (u ovom specifičnom redosledu). Vaša hidratantna krema i krema za sunčanje ne samo da štite vašu kožu od oštećenja od sunca tokom celog dana, već takođe predstavljaju barijeru protiv štetnih faktora iz okoline kao što je zagađenje.

Korak 10: Jedite čistu, uravnoteženu ishranu

Ono što unesete u svoje telo utiče na vašu kožu isto koliko i ono što stavite na nju , tako da je važno da održite zdrav način života i da svoju ishranu prilagodite ciljevima detoksikacije kože. Posebno se držite podalje od mlečnih proizvoda, pržene hrane i šećera, koji izazivaju začepljene pore i tupu kožu, tokom detoksikacije. Umesto toga, odlučite se za puno voća i povrća bogatog alkalijama kao što su kruške, brokoli, lisnato povrće, lubenica i banane. Alkalni minerali kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum održavaju kožu jakom, a zdrave masti iz hrane kao što su avokado i orašasti plodovi će vas nahraniti iznutra.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još