Top 10 filmova o slikarima

Frida (2002): Biografski film koji se bavi privatnim i profesionalnim životom najznačajnije žene-slikara u istoriji nadrealizma - Meksikanke Fride Kalo čiji je portret izuzetno verno "naslikala" Selma Hajek. Ona je za ovu ulogu zasluženo nominovana Oskara. Jedna posebna glumica igrala je jednu neverovatnu ženu i uspeh je bio zagarantovan.

Baskijat (Basquiat, 1996): Baskijatov prijatelj i, takođe, umetnik Džulijan Šnabel snimio je film o jednoj od najspecifičnijih pojava na njujorškoj umetničkoj sceni osamdesetih godina prošlog veka. Iako se film nije svideo svima, sama činjenica da je Šnabel u ovom filmu okupio umetnički krem čini ga veoma značajnim. Npr., u ovom filmu Dejvid Bouvi igra Endija Vorhola...

Mulen Ruž (Moulin Rouge, 1952): Holivudska legenda Džon Hjuston snimio je film o Anriju de Tuluz-Lotreku, čuvenom post-impresionisti, i njegovom boemskom životu po podzemlju Pariza. Ovaj film je osvojio dva Oskara, a nominovan je za sedam.Noćna straža
(Nightwatching, 2007): Reditelj Piter Grinavej snimio je ovaj film poput meditacije nad Rembrantovim čuvenim delom "Noćna straža". Martin Friman se odlično snašao u ulozi Rembranta, a poput većine filmova ovog reditelja, ni ovaj nije za svačiji ukus, mada je bez sumnje vizuelno i dijalogom fascinantan.

Polok (Pollock, 2000): Ed Haris je potpuna zvezda ovog filma. I kao reditelj i kao američki slikar Džekson Polok, jedno od najznačajnijih imena abstraktnog ekspresioznima. Marša Gej Harden kojoj je pripala uloga Polokove supruge nagrađena je Oskarom. Jedan neverovatan život i izuzetno zanimljiv film.

Andrej Rubljov (Андрей Рублев, 1966): Antologijski film Andreja Tarkovskog o čuvenom ruskom ikonopiscu Andreju Rubljovom o čijem životu se malo zna. Na više lista ovaj film je svrstavan u grupu najboljih svih vremena.

Moje levo stopalo (My Left Foot, 1989): Film Džima Šeridana priča istinitu priču o životu Kristiju Braunu, piscu i slikaru obolelom od cerebralne paralize koji je sve radio levim stopalom. Danijel Dej-Luis je u ovom filmu ostvario jednu od najčuvenijih uloga koja je bila i fizički i psihički zahtevna. Nagrađen je Oskarom, a i dan danas se priča kako se predano pripremao za tu ulogu.

Žeđ za životom (Lust for Life, 1956): U režiji Vinsenta Milenija, Kirk Daglas je Van Gogu dao poseban život, mada je Oskara za ovaj film dobio Entoni Kvin u ulozi Pola Gogena. Biografski film moćnih dijaloga i još moćnijih boja, poput dela samog Van Goga.

Serafin (Seraphine, 2008): Film Martena Provoa na sjajan način "hvata" duh jedne umetnice i njeno iskustvo sa umetnošću, religijom i mentalnom bolešću. Jolanda Moro je sjajna u ovom filmu koji je osvojio brojne nagrade. Priča prati život Serafin Lui, samouke slikarke sa stilom francuske naive.Little Ashes
(2008): Na žalost, ovo je film samo prelepog kastinga i časne želje, a sve ostalo je dosta neujednačeno. Mada, zanimljivo je bilo saznati šta je sve nosio odnos Dalija i Lorke. Iako verujemo u Roba Petinsona (Salvador Dali) van vampirske estetike, u ovom filmu mnogo jači utisak ostavlja Havijer Beltran (Federiko Garsija Lorka).

Obavezno pogledajte TOP 10 FILMOVA O SLIKARIMA, ali "filmski" saznajte i o životima Klimta, Modiljijanija, Franciska Goje u filmu "Gojini duhovi", Kamil Klodel, Johanesa Vermera u filmu "Devojka sa bisernom minđušom", Pikasa u filmu "Preživeti Pikasa"...

Pogledajte još