Takse kao svojevrsni reket države

BEOGRAD, 18. avgusta 2011. (Beta) - Unija poslodavaca Srbije u četvrtak je ukazala da su neke od administrativnih taksi preduzećima i preduzetnicima povećane do 10 puta, što je svojevrsni reket države kako bi se punio republički budžet.

"Jedna od najčešćih taksi koju su privredni subjekti dužni da uplate Ministarstvu pravde Srbije - taksa uz Zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni republičkih propisa, u najnovijem tarifniku Republičkih administrativnih taksi podignuta sa 1.000 na 10.000 dinara", navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Procena tog udruženja je da će državni budžet po osnovu te takse imati godišnje prihode od četiri do pet miliona evra, jer su privednici prinudjeni da zbog neuskladjenosti propisa svakodnevno traže njihovo pravno tumačenje.

"Ovakvi postupci države koji se kriju od javnosti pokazuju kako će se pronaći novac za nerealno povećanje plata u javnom sektoru i penzija na jesen, uprkos sve većoj zaduženosti države", ocenila je Unija i podsetila da su u januaru 2010. godine sudske takse povećane od 35 do 1.300 odsto.

Pogledajte još